Лозінського перекваліфікували з убивці в хулігани

25 березня 14:11

Суд не просто зменшив термін перебування Лозінського у в'язниці, а взагалі зняв з нього звинувачення у вбивстві, замінивши його статтею хуліганство. Тепер Лозінський може вийти з умовно-дострокового звільнення. Його спільники також отримали індульгенцію - одному термін зменшено з 9 до 6 років, другий звільнений з випробувальним терміном.

 

Вищий спецсуд України змінив статті звинувачення для екс-народного депутата Віктора Лозінського. Розгляд касації відбувся 1 березня, але сама постанова досі не оприлюднена, пише "Українська правда".

Видання нагадує, що раніше джерела газети "Сегодня" повідомили, що до Лозінському "застосували найнижчу межу покарання за статтею 115 КК (умисне вбивство), знайшовши якісь пом'якшувальні провину обставини і, можливо, вже в 2017 він зможе вийти на свободу.

Насправді суд не просто зменшив термін перебування Лозінського у в'язниці, а взагалі зняв з нього звинувачення у вбивстві (стаття 115), замінивши його статтею хуліганство (частина 1 статті 296).

"Проаналізувавши зібрані докази, вирішив, що в даному конкретному випадку умисел Лозинського "був спочатку направлений на хуліганство, оскільки він умисно, використовуючи малозначний привід, показуючи свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, необґрунтовано зупинив Олійника, почав задавати безпідставні питання, а потім наніс йому умисно безпричинно удари руками та ногами по тулубу, заподіявши в процесі хуліганства тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості у вигляді перелому 6 ребра праворуч.

Оскільки потерпілий на вимоги засудженого не прореагував, пістолети, які демонстрував, не передав, а, на думку засудженого, повівся агресивно, чим розлютив його, у останнього виник умисел на заподіяння Олійнику тяжких тілесних ушкоджень шляхом здійснення пострілів з наявної рушниці", – зазначила колегія ВССУ.

"Отже, сукупність наведених доказів свідчить про те, що при здійсненні пострілів в Олійника Лозинський не передбачав настання смерті потерпілого, хоч свідомо їх допускав. Тому його дії мають бути кваліфіковані за наслідками, які настали. А відтак їх необхідно перекваліфікувати з п. 7 ч. 2 ст. 115 КК України на ч. 1 ст. 296, ч. 1 ст. 122, ч. 2 ст. 121 КК України", – сказано в ухвалі ВССУ.

Таким чином, тепер найжорсткішою статтею для Лозінського стала ч.2 ст.121 - умисні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого, за якою найбільший передбачений термін - 10 років.

До неї приєднали ч.1 ст.122 - умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (карається позбавленням волі до 3 років) і ч.1 ст.296 - хуліганство (до 5 років).

Термін покарання спільникові Лозінського, прокурору Голованівського району Кіровоградської обл. Горбенку, засудженого за зловживання владою і підробку документів, зменшено з 9 до 6 років, а начальник Голованівського РВ УМВС в області Ковальський взагалі звільнений від відбування покарання з випробувальним терміном до 3 років.

За словами експертів, опитаних ТСН, Лозінський може достроково вийти з колонії, отримавши умовно-дострокове звільнення завдяки своїй сумлінній поведінці і ставленню до праці.

Крім того, якщо ув'язнений має достатньо грошей і чиєсь заступництво, його можуть відпустити з колонії за станом здоров'я. А про те, що зв'язи Лозінський не втратив, свідчить не тільки постанова Вищого спецсуду, але і те, що в Бориспільській колонії, де він сидить, нещодавно депутат-регіонал влаштував концерт зірок. !zn

Читайте також:

Суд скоротив Лозінському термін за вбивство

Голованівський головлікар шкодує, що без Лозінського нікому відстрілювати браконьєрів

Депутату дали 2 роки умовно за вбивство людини (відео)

Генпрокуратура не буде оскаржувати вирок Лозінському