Лівійські ратники не хочуть віддавати сина Каддафі владі для суду

12 квiтня 06:42

У той час як суд у Гаазі домагається від Перехідної національної ради Лівії передання Сейфа аль-Ісламу для суду до Гааги, Тріполі, як і раніше нездатний вирвати його з рук бійців-ратників лівійського міста Зінтан. Зінтанці кажуть, що якщо сина Каддафі буде передано Тріполі, він може втекти або йому можуть допомогти втекти.

 

Бойовики лівійського міста Зінтан, які захопили в полон сина Муамара Каддафі Сейфа аль-Іслама, хочуть судити його самостійно, не передаючи Тріполі. Про це заявив лівійський юрист Ахмед аль-Джехані, що відповідає за справу Каддафі-сина і підтримує зв'язок між владою в Тріполі і Міжнародним кримінальним судом (МКС) в Гаазі.

За словами британських оглядачів, у той час як МКС домагається від влади Лівії - Перехідної національної ради (ПНР) - передачі Сейфа аль-Ісламу для суду до Гааги, Тріполі, як і раніше нездатний вирвати його з рук бійців-ратників, які захопили його торік на півдні країни в пустелі, а потім перевезли в Зінтан (160 км на захід від столиці), де і утримують його у секретній в'язниці під вартою.

«Деякі зінтанці хочуть судити Сейфа аль-Іслама у Зінтані. Деякі з них кажуть, що якщо його буде передано Тріполі, він може втекти або йому можуть допомогти втекти», - повідомив аль-Джехані агентству Рейтер.

За його словами, ПНР прагне подолати дану перешкоду, одночасно прагнучи показати, що країна може провести над Сейфом аль-Ісламом суд, що відповідає міжнародним стандартам.

Юрист зазначив, що лівійський уряд намагається вмовити бойовиків, вказуючи, що вони нададуть погану послугу Лівії, якщо не віддадуть Сейфа аль-Іслама.

«Ми зараз намагаємося переконати зінтанців, що вони воювали і жертвували всім не заради Зінтана, а заради всієї Лівії. І ми знайшли тих, хто готовий слухати», - сказав аль-Джехані.

ПНР розраховує доставити сина Каддафі до Тріполі і провести суд над ним там, а не передавати його МКС.

Представник місцевої ради Зінтана Халед аль-Зінтані зазначив, що дехто у місті, та й у країні, не довіряє слабкому центральному уряду через те, що у Лівії як і раніше зберігаються проблеми з безпекою.

«У нас не буде проблем з передачею сина Каддафі уряду як тільки вони нам доведуть, що у них налагоджена безпека для захисту когось на кшталт Сейфа аль-Іслама», - сказав аль-Зінтані.

Після вбивства Муамара Каддафі і закінчення бойових дій у Лівії численні збройні угруповання досі не склали зброї. За словами представника зінтанської міськради, у Тріполі, як і раніше живуть багато прихильників Каддафі і вони можуть спробувати допомогти йому втекти, тому безпечніше залишити його там, де він зараз знаходиться. Вони переконані, що в Тріполі у сина Каддафі багато грошей і багато прихильників. !zn

Читайте також:

Влада Лівії відмовилася видати суду у Гаазі сина Каддафі

Алжир відмовився видати Лівії членів сім'ї Каддафі

Нігер готовий видати сина Каддафі Міжнародному кримінальному суду у Гаазі

Затримані у Лівії українці будуть відбувати тюремний термін на батьківщині