Литвин: Верховна Рада обере омбудсмена наступного тижня

20 квiтня 12:00

Литвин прогнозує палкі дебати при голосуванні за Лутковську на посаду омбудсмена, після того як вона заявила у Страсбурзі, що права Луценка порушені не були.

 

Верховна Рада України на наступному пленарному тижні (з 24 по 27 квітня) розгляне питання про обрання уповноваженого ВР з прав людини.

«Так, ми будемо розглядати на наступному пленарному тижні це питання, тим більше що цього вимагає закон», - сказав спікер парламенту Володимир Литвин.

Говорячи про шанси уповноваженого уряду України в Європейському суді з прав людини Валерії Лутковської, висунутої представниками фракції Партії регіонів, бути обраною на цю посаду, Литвин припустив, що ці шанси дуже високі.

«Я повинен сказати, що голосування за призначення голови Рахункової палати показало, що ще є резерви у Верховній Раді», - сказав він, нагадавши, що за це рішення проголосували 243 народних депутата.

У той же час він висловив переконання, що обговорення цього питання буде дуже бурхливим.

«Не складно спрогнозувати, що буде дуже бурхливим обговорення цього питання і будуть лунати звинувачення, враховуючи участь кандидата на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини в останньому судовому засіданні Європейського суду», - сказав Литвин.

Нагадаємо, що кандидат на посаду омбудстмена Лутковська виступила по суті з боку звинувачення, заявивши в Європейському суді з прав людини, що Луценко перебуває в тюрмі законно.

Як повідомлялося, під час голосування в Раді 15 березня жодна з двох кандидатур, запропонованих на пост омбудсмена, не набрала необхідної кількості голосів: Лутковська набрала 212 голосів депутатів при необхідних 226, а співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров - 134 голоси. Лутковську запропонувала на пост омбудсмена Партія регіонів, Захарова підтримували депутати опозиційних фракцій.

Пізніше Захаров повідомив, що не має наміру повторно балотуватися на посаду уповноваженого Ради з прав людини. !zn

Читайте також:

Кабмін просить Європейський суд визнати справу Луценка неприйнятним для розгляду


Опозиція відмовилася висувати кандидата на пост омбудсмена

24 квітня Рада обере омбудсменом Лутковську, - Литвин

Захаров відмовився вдруге балотуватися в омбудсмени