Литвин пригрозив розкрити парламентські домовленості навколо мовного законопроекту

31 травня 12:07

Спікер запропонував кілька варіантів для вирішення мовного питання: перше - завершити розгляд законопроекту, друге - прийняти узгоджене рішення і направити до профільного комітету на доопрацювання або на підготовку до повторного першого читання, повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що якщо не припиняться інсинуації навколо мовного законопроекту, то він "розповість правду".

"Якщо вони не перестануть говорити інсинуації з цього приводу, я тоді скажу правду: чому це сталося у Верховній Раді України, хто і з ким, і про що домовлявся", - сказав Литвин в інтерв'ю журналістам 31 травня у Києві.

Спікер підкреслив, що "всі це прекрасно знають і тепер шукають, на кого звалити провину".

Відповідаючи на питання журналістів, а чому зараз не можна сказати цю правду, Литвин відповів: "Не справа спікера розповідати про внутрішні процеси. Це справа лідерів політичних фракцій. Моя справа - закликати до того, щоб працювала Верховна Рада України для того, щоб знайти певний компроміс".

Він має намір знову запропонувати українському парламенту "спокійно і виважено підійти до цього питання".

Глава парламенту знову зазначив, що є декілька варіантів для вирішення цього питання: перше - завершити розгляд законопроекту, друге - прийняти узгоджене рішення і направити до профільного комітету на доопрацювання або на підготовку до повторного першого читання, повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Читайте: Вечірня сесія Верховної Ради закінчилася бійкою. Закон про мови не прийняли (відео)

За словами Литвина, коли 450 народних депутатів не можуть знайти взаєморозуміння, і його не можуть знайти лідери парламентських фракцій, то "треба звернутися до людей", щоб люди визначилися.

Як повідомлялося, 24 травня у залі засідань Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, сталася бійка між народними депутатами. В результаті бійки Петруку розсікли голову, його відвезла «швидка допомога».

Після бійки народні депутати заблокували парламентську трибуну і президію, однак, оскільки засідання до того часу було вже закрито, незабаром розійшлися.

Засідання 25 травня так і не відбулося через блокування опозицією трибуни та президії парламенту.

Наступне пленарне засідання відбудеться 5 червня

У Партії регіонів розраховують, що за законопроект проголосують близько 250 парламентаріїв. !zn

Читайте також:

Для регіоналів бійки в парламенті - ознака демократії

Симоненко виправдовував у Раді депортацію кримських татар Сталіним

Вечірня сесія Верховної Ради закінчилася бійкою. Закон про мови не прийняли (відео)

Депутати продовжили парламентську бійку у студії Шустер Live (відео)