Литвин підпише закон про мови

31 липня 11:17

Спікер парламенту зазначив, що він зобов'язаний підписати документ згідно з Конституцією і регламентом Ради, оскільки його пропозиції були відхилені.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підпише скандальний закон про мови. Про це він повідомив на прес-конференції після з'їзду Народної партії 31 липня.

Спікер парламенту зазначив, що він зобов'язаний це зробити відповідно до Конституції і регламенту Ради, оскільки його пропозиції були відхилені.

«Якщо взяти Конституцію і регламент, у голови Верховної Ради тільки зобов'язання є, а прав ніяких немає. Мені шкода, що багато депутатів навіть не прочитали мої поправки до статті 131, яка (у разі прийняття) значно полегшила б ситуацію», - сказав Литвин.

«Якщо жодну пропозицію спікера не прийнято, то він негайно зобов'язаний підписати поданий йому на підпис закон», - додав він.

За словами голови Ради, підписання закону, очевидно, відбудеться «у найближчі дні».

«У найближчі дні я підпишу закон. Але зараз питання не в тому: підпишу я чи ні. Тому що в цьому відношенні вимоги до мене логічні. Питання в тому, що буде далі», - підкреслив Литвин.

Разом з тим, він висловив надію, що буде реалізовано пропозицію про внесення у вересні проекту загальнодержавної програми розвитку української мови як єдиної державної, а також буде прийнятий закон про застосування державної мови.

Нагадаємо, 3 липня парламент прийняв закон про мови, що спровокувало низку протестів по Україні. Литвин відмовився підписувати цей закон і написав заяву про відставку, однак депутати двічі відмовилися звільняти спікера. !zn

Читайте також:

Рада відмовилася відправити Литвина у відставку

Рада не захотіла скасовувати мовний закон

Литвин вирішив звернутися до Януковича з приводу мовного закону

Джерело: Литвин підпише закон про мови і збереже місце спікера