Литвин на парламентських виборах сподівається на мажоритарку

13 сiчня 14:29

На парламентських виборах 2012 року Народна партія має намір сконцентрувати свої зусилля на висуванні окремих кандидатів у мажоритарних округах, повідомив спікер Верховної Ради, лідер Народної партії Володимир Литвин.

 

Спікер, зокрема, нагадав, що за підсумками останніх місцевих виборів його партія отримала значну кількість депутатських мандатів у місцевих радах завдяки депутатам-мажоритарникам.

«Ми левову частку взяли у мажоритарних округах, і, якщо брати мажоритарні округи, то ми там на першому місці, тому що за списками ми недобрали до 3%. Тому ставку буде зроблено на мажоритарні округи», - сказав він на прес-конференції у п'ятницю, 13 січня.

У той же час спікер ухилився від прямої відповіді на питання, хто буде балотуватися по мажоритарному округу у Новоград-Волинському районі Житомирської області: сам спікер чи його брат - Микола Литвин.

За словами спікера, його брати є військовослужбовцями, і не збираються кидати своєї роботи. «Мої брати військові, і вони не збираються залишати військову службу», - додав він.

Нагадаємо, що парламентська більшість виділила на округ В.Литвина в Житомирській області з держбюджету 75 млн грн.

Окрім того, В.Литвин не виключає, що на наступній сесії деякі народні депутати ініціюватимуть внесення змін до закону про парламентські вибори.

«Пропозиції будуть вноситися, у першу чергу, народними депутатами, і ці пропозиції будуть збільшуватися в міру розгортання виборчої кампанії», - заявив він.

Спікер додав, що у резолюції Моніторингового комітету ПАРЄ містяться деякі зауваження щодо відповідного закону, і це може стати приводом для внесення змін. За його словами, особисто він вніс би зміни, які стосуються прохідного бар'єру, оскільки при змішаній системі він «взагалі втрачає сенс».

За словами Литвина, при змішаній системі буває, що депутат від певної політичної сили проходить за мажоритарною системою, а політична сила - ні, і ті голоси, які їм дісталися, розподіляються між переможцями виборів. «За рахунок призу, наприклад, у сьогоднішньому парламенті трохи більше 30 народних депутатів», - заявив В. Литвин.

За даними останніх соцопитувань, Народна партія В.Литвина має рейтинг близько 1% і не має жодних шансів подолати 5%-вий бар'єр.