Литвин хоче поставити крапку у проблемі публікації депутатських декларацій

30 травня 13:20

Народні депутати України мають самі надавати інформацію про власні декларації про доходи, вважає спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

 

Голова парламенту зазначив, що у вівторок має намір обговорити питання щодо оприлюднення декларацій депутатського корпусу з керівниками фракцій, «щоб не кивати один на одного» і «не створювати проблему на порожньому місці», повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Було б чесно і об'єктивно, щоб народні депутати не переводили свою роботу на Апарат Верховної Ради, оскільки мова йде про їх персональні дані і тому вони можуть самі спокійно надавати таку інформацію тим, хто нею цікавиться", - зауважив спікер.

"Декларації про доходи народних депутатів треба оприлюднити", - переконаний В.Литвин. В іншому випадку, "ми повинні запитати у народного депутата, чи не проти він того, щоб ми виконали закон про боротьбу з корупцією, який набуде чинності після підписання Головою держави".

У той же час В.Литвин вважає недоречним публікувати декларації про доходи в газеті «Голос України», «бо тим самим парламентська газета буде перетворюватися на дошку оголошень».

Для оприлюднення декларацій про доходи необхідно створити окрему рубрику на порталі Верховної Ради і там розміщувати подібну інформацію, констатував В.Литвин.

Нагадаємо, раніше деякі видання направили запити відповідно до закону про доступ до публічної інформації до народних депутатів особисто і в апарат Верховної Ради про оприлюднення декларацій народних депутатів про доходи. Однак більшість депутатів, як і чиновники апарату, відповіли відмовою. Лише частина депутатів опублікувала свої декларації про доходи.