Литвин: Доля парламентської фракції КПУ буде залежати від нового спікера

10 грудня 10:50

Конституційний суд України повинен буде винести рішення щодо правомірності формування фракції Комуністичною партією України в новій Верховній Раді, проте це буде можливо тільки після того, як буде обраний новий спікер.

 

Новий спікер Верховної Ради повинен звернутися до Конституційного суду щодо правомірності формування фракції КПУ. Про це заявив голова Верховної Ради VI Володимир Литвин.

«Я вважаю, що необхідно буде зібрати 45 підписів депутатів, і кого ви оберете головою Верховної Ради ..., після цього можна звертатися до Конституційного суду», - заявив він.

При цьому він зазначив, що в іншому випадку, Конституційний суд не прийме подання до розгляду щодо формування фракції КПУ.

Нагадаємо, згідно з новим регламентом Верховної Ради, право на створення фракції мають тільки ті політичні сили, які, окрім подолання 5% бар'єру по багатомандатному округу, мають переможців в одномандатних округах. КПУ не має мажоритарників-переможців.

Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що Комуністична партія України буде працювати як фракція у VII-му скликанні Верховної Ради.

У свою чергу народний депутат (партія «УДАР») Валерій Карпунцов заявив, що КПУ не зможе сформувати не тільки фракцію, але навіть депутатську групу.

«Позафракційні народні депутати можуть об'єднуватися в групи. Але їхня кількість не може бути меншою за число депутатів найменшої фракції, сформованої протягом першої сесії. В даному випадку найменшою буде фракція «Свободи» - 37 депутатів. А у КПУ є 32 людини», - сказав він. !zn

Читайте також:

Литвин пообіцяв витребувати фракцію для комуністів через Конституційний суд

Через зміни в Регламент комуністи в новому парламенті залишаться без фракції

Перше засідання нової Ради відвідають 300 гостей, зокрема чотири президенти