Литва сьогодні обирає новий парламент

14 жовтня 08:34

У парламентських виборах Литви беруть участь 17 партій і одна коаліція чотирьох партій. На місця в новому парламенті претендує 1 тис. 927 кандидатів, серед них - 127 парламентаріїв із сейму цього скликання. Разом з парламентськими виборами проходить рекомендаційний референдум про будівництво в Литві нової АЕС.

 

Вибори в сейм (парламент) і рекомендаційний референдум про будівництво нової АЕС проходять у неділю в Литві.

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 за місцевим часом і працюватимуть до 20:00.

У парламентських виборах беруть участь 17 партій і одна коаліція чотирьох партій. На місця в новому парламенті претендує 1 тис. 927 кандидатів, серед них - 127 парламентаріїв із сейму цього скликання.

У багатомандатному окрузі вибори вважаються такими, що відбулися, якщо в них брало участь більше однієї чверті всіх виборців. Список кандидатів партії бере участь у розподілі мандатів, якщо за нього проголосувало не менше 5% виборців.

Кандидат вважається обраним в одномандатному окрузі, якщо у виборах брало участь не менше 40% всіх виборців цього округу, якщо цей кандидат отримав більше половини голосів виборців або якщо за більш низької явки кандидат набрав одну п'яту голосів усіх виборців округу.

Якщо член сейму не був обраний в першому турі, то через два тижні проводиться другий тур, в якому беруть участь два кандидати, які отримали найбільше голосів.

Разом з парламентськими виборами проходить рекомендаційний референдум про будівництво в Литві нової АЕС. Положення в бюлетені референдуму звучить так: "Я підтримую будівництво нової атомної станції в Литовській Республіці". Виборці можуть вибрати один з двох варіантів відповіді - "так" або "ні".

Рекомендаційний референдум вважається таким, що відбувся, якщо в ньому взяло участь більше половини громадян, що володіють виборчим правом. Якщо в референдумі взяло участь більше половини громадян і прийняття конкретного рішення підтримало не менше половини громадян, то рішення вважається прийнятим. Якщо у референдумі бере участь менше половини громадян, він вважається таким, що не відбувся, а думка громадян, виражена під час референдуму, може бути прийнята до уваги при обговоренні в сеймі проектів законів чи інших правових актів.

Правом голосу на цих виборах до сейму і на референдумі володіє 2 млн 579 тис. громадян Литви. З них близько 14 тисяч зареєструвалося для голосування за кордоном. !zn

Читайте також:

Литва подає в суд на «Газпром» через переплати за газ

Розмова Януковича і президента Литви тривала 2,5 години. Грібаускайте попередила про можливу ізоляції України

Тимошенко розповіла литовському президентові, що думає не про себе, а про Україну

Депутата парламенту Литви позбавили недоторканності за перевищення швидкості