Лідерами нових перегонів ядерного озброєння експерти вважають США і Росію

01 листопада 07:18

Світ вже вступив у нову еру перегонів ядерних озброєнь. Про це йдеться в доповіді про перспективи розвитку ядерних озброєнь, оприлюдненій британською дослідницькою групою Trident Comission, заснованою британо-американською організацією BASIC (British American Security Information Council).

 

Багато великих держав сьогодні займаються реалізацією низки програм з модернізації існуючих та створенням нових видів ядерних озброєнь та засобів їх доставки. У найближчі десять років на дані цілі по всьому світу буде витрачено сотні мільярдів доларів.

Найбільшими конкурентами в перегонах озброєнь у найближче десятиліття будуть США і Росія, сукупні витрати яких на ядерну зброю та супутні області складуть щонайменше 770 мільярдів доларів. Зокрема, у найближче десятиліття США витратять на ядерні озброєння 700 мільярдів доларів. З цієї суми сто мільярдів доларів підуть на обслуговування та модернізацію існуючих засобів доставки (ракети, літаки, підводні човни). Ще 92 мільярди доларів США мають намір витратити на обслуговування та модернізацію вже існуючих ядерних боєголовок і підприємств з їх виробництва.

США також мають намір продовжити термін служби міжконтинентальних балістичних ракет Minuteman III і розробити нову балістичну ракету, побудувати 12 нових стратегічних атомних підводних човнів SSBN (X), перший з яких увійде до складу ВМС у 2029 році, продовжити термін служби бомбардувальників B-52H Stratofortress до 2035 року, розробити новий дальній бомбардувальник і почати заміну існуючих крилатих ракет з ядерними боєголовками
новими в 2025 році.

У свою чергу Росія до 2020 року витратить на розвиток власне ядерної тріади не менше 70 мільярдів доларів. Ці кошти підуть на розгортання нових мобільних комплексів РС-24 "Ярс", створення до 2018 року нової міжконтинентальної балістичної ракети з десятьма ядерними блоками, переоснащення стратегічних підводних човнів проекту 667БДРМ модернізованими ракетами "Синева" (ймовірно, мається на увазі "Лайнер") і будівництво восьми підводних човнів проекту 955 "Борей". Окрім того, як зазначає BASIC, у Росії ведеться проектування стратегічного атомного підводного човна п'ятого покоління.

До 2025 року на озброєння Росії стане новий стратегічний дальній бомбардувальник (ПАК ДА, перспективний авіаційний комплекс дальньої авіації). З 2013 року у Росії буде подвоєно виробництво балістичних ракет. Окрім того, у найближчі десять років російські Збройні сили отримають десять бригад ядерних ракет малого радіусу дії (ймовірно, мається на увазі закупівля оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М", передбачена держпрограмою озброєнь 2011-2020 року - примітка).

Серед інших країн, що беруть участь в перегонах ядерних озброєнь, Trident Comission відзначила Китай, Індію, Францію, Ізраїль, Пакистан і Північну Корею. Всі ці держави також займаються розробкою і виробництвом нових видів ядерної зброї. Зокрема, Китай приступить до розгортання мобільних комплексів DF-31A, Індія - балістичних ракет Agni-V, а Ізраїль завершить розробку ракет нового покоління Jericho-III з дальністю до 6,5 тисячі кілометрів.

У своїй доповіді група навмисне обійшла перспективи розвитку британських ядерних озброєнь, зосередившись лише на загальносвітових тенденціях. Trident Comission була створена BASIC спеціально для оцінки необхідності поновлення ядерного арсеналу Великобританії, що складається з 160 боєголовок. Як засіб доставки ядерних боєзарядів Великобританія використовує балістичні ракети Trident D5.

ZN.UA. Нагадаємо, Україна розраховує до кінця цього року підписати угоду про надання асоційованого членства в Європейській організації ядерних досліджень (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - CERN або ЦЕРН). Про це повідомили у прес-службі Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України.