Лідер опозиції Греції передумав і вирішив таки підтримати новий коаліційний уряд

16 листопада 11:44

Голова грецької консервативної партії "Нова демократія" Антоніс Самарас підтримає новий коаліційний уряд, який покликаний забезпечити виділення країні, що знаходиться на межі дефолту, шостого траншу фінансової допомоги від міжнародних кредиторів. Таку заяву політик зробив під час свого виступу в парламенті республіки, передає Reuters.

 

За словами А.Самараса, даного кроку більш ніж достатньо, щоб гарантувати його прихильність другій програмі фінансової допомоги, яку було схвалено в обмін на низку економічних зобов'язань, які взяла на себе влада країни.

Раніше комісар Євросоюзу (ЄС) з економіки та грошово-кредитної політики Оллі Рен, а потім і Єврокомісія оголосили вимогу політичним діячам Греції надати письмові гарантії в тому, що вони будуть дотримуватися взятих країною зобов'язань. Самарас категорично відкинув вимоги Брюсселя.

У своїй промові перед законодавцями він також вкотре вказав на необхідність проведення парламентських виборів у лютому 2012 р. з метою забезпечення соціальної стабільності.

Напередодні А.Самарас заявив, що його партія не стане "голосувати за додаткові заходи жорсткої економії", які можуть знадобитися для дотримання взятих країною фінансових зобов'язань.

Раніше новий прем'єр Греції Лукас Пападімос зазначив, що його першим пріоритетом стане ратифікація отримання екстреного пакету допомоги у розмірі 130 млрд євро, узгодженого на саміті ЄС у жовтні, так само як і 8-мільярдного кредитного траншу в рамках діючої програми допомоги. Без цього траншу Греція буде змушена оголосити дефолт, оскільки грошей у скарбниці вистачить тільки до грудня, і саме у грудні на уряд чекають великі виплати за держоблігаціями.

Держборг Греції перевищує 340 млрд євро (160% від ВВП країни). У перерахунку на душу населення борг уряду становить близько 31 тис. євро.