Лідер іракських курдів просить США не виводити війська з Іраку

06 вересня 19:20

Лідер іракських курдів Масуд Барзані вперше публічно звернувся до США із закликом продовжити перебування американських військових в Іраку після 2011 року.

 

У телевізійному зверненні М. Барзані заявив, що, якщо американські військові залишать Ірак, то в країні спалахнуть заворушення на релігійному грунті. Також він звернувся до Багдаду з закликом якомога швидше підписати нову угоду з американцями.

«Я вважаю, що якщо американці підуть, тут розпочнеться громадянська війна», - сказав М. Барзані.

«Іракські сили безпеки, як і раніше не готові захищати Ірак і іракська армія неготова охороняти кордони», - підкреслив М. Барзані.

Бойові підрозділи американських військ були виведені з Іраку в минулому році. Згідно з підписаною Іраком і США в 2008 році угодою, 46 тисяч американських інструкторів, що залишаються на даний час в Іраку, мають бути повністю виведені з території країни до кінця нинішнього року.

Раніше у вівторок двоє іракських чиновників повідомили, що США повідомили іракського прем'єра Нурі аль-Малікі про те, що вони офіційно почали виведення військ з країни.

Глава Пентагону Леон Панетта в середині серпня в інтерв'ю американським ЗМІ заявив, що Ірак погодився на продовження терміну перебування американських військових після 2011 року.