Леонід Кожара пообіцяв "не відриватися" від Росії

14 сiчня 12:09

Глава українського МЗС стурбований тим, що європейська політика України "іноді турбує наших російських друзів".

 

Прагнення України до зміцнення зв'язків з Європою не означає її відрив від Росії, заявив український міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"Орієнтація України на європейські норми суспільного життя у жодному разі не означає геополітичний, економічний або культурний відрив від наших друзів, у тому числі від Російської Федерації", - сказав він, виступаючи у Чернівецькому національному університеті.

Кожара зазначив, що в такому аспекті Європейська політика України "іноді турбує наших російських друзів".

"Але насправді це зовсім не так", - запевнив міністр.

У зв'язку з цим він звернув увагу, що при різниці у підходах в європейській політиці у двох країн є і спільні інтереси на цьому напрямку. Зокрема, це діалог на тему безвізового режиму.

На думку Кожари, завдання Києва - створити основу для цього єднання всієї Європи.

"Рано чи пізно Росія, Україна та Європейський Союз мають стати частиною загального ринку. Їх повинні об'єднати безвізовий режим і Зона вільної торгівлі", - переконаний він.

Кажучи про інтеграційні процеси на європейському просторі, Кожара заявив, що "єдиній Європі необхідне об'єднання ресурсів і промисловості Сходу, а також фінансового та технологічного потенціалу Заходу".

"З практичної точки зору мова повинна йти про взаємодію між Митним союзом, з одного боку, і внутрішнім європейським ринком з іншого. Ці два ринки, упевнений, не є абсолютно несумісні один з одним. Рух між ними рано чи пізно має стати одним із загальноєвропейських завдань. Сьогодні цей конкретний питання економічної політики і для України", - сказав Кожара.

Нагадаємо, 13-14 січня у Чернівцях проходить сьоме засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії. В Україну з візитом прибув глава російського МЗС Сергій Лавров.

Як раніше повідомляв Леонід Кожара, під час переговорів буде активно обговорюватися тема участі України в Митному союзі - зокрема, обговорення тих форматів, при яких Україна могла б співпрацювати з МС без набуття членства. !zn

Читайте також:

Глава МЗС Швеції звинуватив Росію у шантажі України

Київ рекомендував Москві "не впадати в істерику" щодо Митного союзу

Азаров хоче взаємодіяти і з Митним союзом, і з ЄС

МЗС РФ хвилюється, що Євросоюз скасує візи для українців раніше, ніж для росіян - це "політично неправильно"