Легендарний дисидент Левко Лук'яненко завершив політичну кар'єру

16 квiтня 08:28

Левко Лук'яненко пішов у відставку з посади глави Української республіканської партії. Новий лідер УРП почав переговори про об'єднання з правими непарламентськими партіями.

 

Знаменитий український дисидент часів СРСР, один із засновників Української Гельсінської групи Левко Лук'яненко склав із себе повноваження голови Української республіканської партії (УРП) і передав справи "прихильникам оновлення УРП".

"На засіданні керівного органу - центральної ради - я склав із себе повноваження голови партії, оскільки вважаю, що я вже не в тому віці, щоб очолювати партію і продовжувати розвивати її", - повідомив 84-річний Лук'яненко виданню "Коммерсант-Украина".

За його словами, він залишиться у статусі почесного голови УРП, а новим лідером партії до проведення з'їзду був обраний голова громадської організації "Громадська ліга Україна-НАТО" Сергій Джердж.

Джердж вже почав переговори про об'єднання з правими непарламентськими партіями.

"У партії все нормально, ми готуємося до процесу створення єдиного ідеологічного опозиційного об'єднання", - запевнив він.

За його словами, УРП запропонувала Народному руху, Українській народній партії, Конгресу українських націоналістів і українській платформі "Собор" об'єднатися в єдину потужну правоцентристську опозиційну партію".

Слід зазначити, що з аналогічною пропозицією до правих у березні звернувся колишній голова політради партії "Наша Україна" Сергій Бондарчук. В УРП заявили, що з Бондарчуком переговорів не ведуть.

Українська республіканська партія (спочатку створена Лук'яненком ще у 1990 році) була зареєстрована Міністерством юстиції у грудні 2006 року під №139. Перший голова - Левко Лук'яненко. Партія ніколи не брала участі у парламентських виборах. За час своєї діяльності лідери УРП неодноразово виступали ініціаторами об'єднання правих політичних сил, але довести задумане до кінця їм поки не вдавалося. !zn