Лавров пригрозив вжити заходів військово-технічного характеру проти Заходу

01 листопада 14:38

Росія не виключає здійснення відповідних кроків військово-технічного характеру в разі подальшого ігнорування її позиції щодо ПРО з боку США і НАТО.

 

Як повідомили у департаменті інформації і друку МЗС РФ, про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю сербській газеті «Вечірні новини» від 1 листопада 2011 року.

«Ми готові продовжувати протиракетний діалог і зі США, і з НАТО. Однак якщо наші партнери будуть і надалі ігнорувати нашу позицію, нам доведеться забезпечувати власні інтереси в галузі безпеки іншими методами. Можливо, будуть потрібні конкретні і, підкреслю, вимушені відповідні заходи військово-технічного характеру», - сказав С.Лавров.

При цьому він додав: «скажу відверто - такого розвитку подій нам би не хотілося».

Голова МЗС РФ констатував, що підписання угоди між Вашингтоном і Бухарестом про розміщення в Румунії бази ракет-перехоплювачів глобальної системи ПРО США - лише одна з ланок у ланцюжку подій останніх двох місяців, що підтверджують настрій США на прискорену реалізацію своїх протиракетних планів без будь-якого врахування законних стурбованостей Росії, які не раз вже викладалися.

Аналогічних домовленостей про розміщення компонентів та інфраструктури ПРО також досягнуто з Туреччиною, Польщею, Іспанією, причому, судячи з усього, це не вичерпний список, додав він.

«Все це відбувається на тлі безвиході у діалозі Росії з Вашингтоном і північно-атлантичним альянсом з принципових для нас питань - про закріплення в юридично зобов'язливій формі ненаправлення ПРО США і НАТО проти російських сил стримування і про вироблення чітких критеріїв такого ненаправлення», - сказав він .

Нагадаємо, згідно з даними, опублікованими у доповіді про перспективи розвитку ядерних озброєнь британською дослідницькою групою Trident Comission, заснованою британо-американською організацією BASIC (British American Security Information Council), найбільшими конкурентами в перегонах озброєнь в найближче десятиліття будуть США і Росія, сукупні витрати яких на ядерну зброю та супутні області складуть щонайменше 770 мільярдів доларів (США - 700 млрд, Росія - 70 млрд).