Лавринович знайшов протиріччя практично в кожному розділі Конституції

17 сiчня 19:26

Як приклад він навів той факт, що в Конституції декларовано гарантію безкоштовного медичного обслуговування в Україні, а на практиці цього ніде немає.

 

Суперечності та проблеми є в кожному розділі Конституції України, а деякі його норми не відповідають заявленим цілям. Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович у ході прямої лінії в "Комсомольській правді в Україні".

"Що я хотів би змінити особисто в Конституції - то це, загалом, буде довгий перелік", - сказав Лавринович.

Він зазначив, що в 1996 році Основний закон України приймався як результат дуже складного політичного компромісу, і багато норми голосувалися в пакеті, оскільки окремо вони не могли бути прийняті.

"Добре, що їх не відчувається особливо (нестиковок), але там є суперечності і двозначності. Є норми, які не створюють сприятливих умов для їх реалізації, досягнення тієї мети, заради якої вони ставилися", - підкреслив Лавринович. Він зазначив, що це стосується практично всіх розділів Конституції.

"Для мене сьогодні очевидна необхідність якщо не змінювати концептуально, то, принаймні, удосконалити, щоб вони добре працювали", - зазначив Лавринович.

Як приклад він зазначив той факт, що в Конституції декларована гарантія безкоштовного медичного обслуговування в Україні, а на практиці цього ніде немає. Потрібно, щоб було чітко прописано, що в країні будуть діяти різні види медичної допомоги. Вони всі мають право на існування і можуть надавати громадянам свої послуги. Держава бере на себе гарантію в якомусь обсязі (надання безкоштовної медичної допомоги) за рахунок всіх громадян, які платять податки в країні", відзначив міністр.

Нагадаємо, раніше глава створеної за ініціативою президента України Віктора Януковича Конституційної асамблеї Леонід Кравчук повідомив, що Асамблея планує у березні оприлюднити концепцію внесення змін до Конституції України. За його словами, напрацювань до тексту нової Конституції у асамблеї вже дуже багато. !zn

Читайте також:

Асамблея підготує зміни в Конституцію до початку 2014 року

Опозиція запропонувала створити в Раді спецкомісію для захисту конституційного ладу

Мовне питання може бути використане як відволікаючий маневр під час конституційної реформи

Проведена конституційна реформа може нашкодити конституційному ладу