Кузьмін звинуватив США в спробах перешкодити розслідуванню вбивства Щербаня

21 грудня 20:28

За словами Кузьміна, екс-майор Мельниченко назвав імена та прізвища всіх причетних до "цього беззаконня". Серед них високопоставлені особи Держдепартаменту США.

 

Високопоставлені особи Держдепартаменту США намагаються перешкодити розслідуванню справи про вбивство Євгена Щербаня. Про це заявив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в ефірі "Шустер Live" 21 грудня.

"Американській владі і послу США в Україні Джону Теффту, добре відомо, що я ніколи не допитував у США Кириченко. Ясно, що деякі американські чиновники приховують правду про вбивство Щербаня і ролі Юлії Тимошенко у різних злочинах", - зазначив він.
"Замість того, щоб допомогти українському слідству в розкритті вбивств і корупції, в США був розроблений план по знищенню кримінальної справи про вбивство Щербаня", - уточнив Кузьмін.
Він заявив, що "частиною цього плану була нейтралізація мене, як керівника слідчої групи".
"Шляхом незаконного арешту в Америці, за сфабрикованими звинуваченнями, з примусом майора Мельниченка до дачі свідчень у справі про вбивство. Мельниченко попередив мене про підготовку провокації, і я змушений був покинути США раніше запланованого терміну", - заявив Кузьмін.
"Повернувшись в Україну Мельниченко назвав імена та прізвища усіх причетних до цього беззаконня. Серед них високопоставлені особи Держдепартаменту США", - розповів перший заступник генпрокурора.
Разом з тим він зазначив, що Генпрокуратура готова пред'явити звинувачення Тимошенко у справі про вбивство Щербаня, грунтуючись на показаннях свідків.
"Слідча група Генеральної прокуратури має достатньо доказів для того, щоб висунути звинувачення. Є кілька свідків, допитаних нашими слідчими, які прямо вказують на екс-прем'єра як на особу, причетну до цих злочинів, як на особу, яка замовила це вбивство і фінансував його. Кілька свідків, допитаних у цій справі, прямо вказали на неї (Тимошенко) і екс-прем'єра України Лазаренка", - сказав заступник генпрокурора.
Кузьмін підкреслив: "Саме ці факти українська прокуратура перевіряє в ході слідства і саме за цими фактами ми маємо намір пред'явити звинувачення екс-прем'єру".
Також заступник генпрокурора розповів, що 21 грудня звернувся до Міністерства закордонних справ України "для сприяння в отриманні одноразової візи" для прийняття участі в молитовному сніданку за участю президента США Барака Обами.
Кузьмін також пояснив, що лист, адресований їм Обамі, він написав як чиновник, який має право звернутися до президента іншої держави. А рішення написати Обамі він прийняв самостійно.
Народний депутат Євген Щербань був розстріляний кілерами в Донецькому аеропорту 3 листопада 1996 року, коли зійшов із трапу літака. Разом з депутатом загинула його дружина. Руслан Щербань, який був разом з батьком, дивом залишився живий.
Наслідком і судом було встановлено, що розстріл народного депутата організувала потужна і нещадна кримінальне угруповання Кушніра-Рябіна-Алієва. !zn
Читайте також: