Кузьмін стверджує, що у США йому загрожує арешт

10 грудня 12:32

Заступник генпрокурора стверджує, що Департамент юстиції США готував проти нього провокацію. «Ініціатори плану передбачали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями», - заявив він.

 

Департаментом юстиції США з ініціативи деяких американських і українських політиків здійснюється ретельний план зі знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Про це у відкритому листі президентові США Бараку Обамі заявив перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін.

Заступник генпрокурора стверджує, що ініціатори плану передбачали спровокувати його арешт на території США. Кузьмін також повідомив, що його п'ятирічна віза у США анульована без пояснення причин.

Звернутися до Обами, за словами Кузьміна, його змусила небезпечна ситуація: «Департаментом юстиції США з ініціативи деяких американських і українських політиків розроблений ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуванні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренку в рамках цієї справи».

- Генпрокуратура закликала Обаму допомогти розслідуванню вбивства Щербаня

Про це плані Генпрокуратурі повідомив колишній співробітник охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко, зазначив Кузьмін.

«Одним з елементів цього плану є дискредитація не лише слідчої групи Генеральної прокуратури України, але і мене як її керівника. Ініціатори плану передбачали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями», - заявив він.

"Микола Мельниченко мав стати учасником цієї міжнародної провокації. Метою мого арешту повинна стати моя дискредитація в очах американської влади і, як результат, підтвердження незаконності моїх дій у США. Мені повинні інкримінувати, що на території США я б примушував свідка Миколу Мельниченка до надання свідчень у справі про вбивство слідчим Генеральної прокуратури України. Отже, ініціатори плану мали намір змусити українську владу припинити розслідування не тільки справи про вбивство Євгена Щербаня, але й інших злочинів, в яких звинувачується Юлія Тимошенко", - пояснив своє прохання Кузьмін.

За словами Кузьміна, Мельниченко заздалегідь попередив його про «провокацію»: «Під час допиту в Україні Микола Мельниченко назвав імена та прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього незаконного плану».

За його словами, це були представники лобістської фірми "Вільо Рейн" Джо Вільямсон і Ральф Чача, яких найняв чоловік Тимошенко, Олександр, для створення її позитивного іміджу у США і дискредитації українських слідчих. Також серед згаданих осіб був колишній сенатор Джим Слеттері, який лобіює інтереси Тимошенко у Конгресі і Державному департаменті США, використовуючи особисті стосунки з керівником Державного департаменту, - пані Гілларі Клінтон. Це був і адвокат Стівен Буннеля, який працював помічником чинного заступника генерального прокурора США.

Окрім того, Ренат Кузьмін звернувся до президента США Бараку Обамі з проханням надати сприяння к допиті свідків у справі про вбивство Євгена Щербаня. !zn

Читайте також:

Лазаренко заявив, що вбивство Щербаня і Гетьмана допоможуть розкрити плівки Мельниченка

Мельниченко готовий свідчити у справі Щербаня

Мельниченко звинуватив Лазаренка в замовленні вбивства Щербаня, а Тимошенко - в оплаті послуг кілера