Кузьмін пообіцяв надати конгресу США докази причетності Тимошенко до 4 убивств

03 жовтня 08:00

У відповідь на Резолюцію Сенату США щодо України замгенпрокурора України Ренат Кузьмін має намір надати конгресу США документи слідства та докази винності екс-прем'єра Юлії Тимошенко у вбивстві чотирьох осіб.

 

Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін звернувся з відкритим листом до конгресу США, в якому пояснив ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Про це повідомила сьогодні прес-секретар генпрокуратури Маргарита Велькова.

У листі Кузьмін акцентує увагу конгресменів на тому факті, що Тимошенко підозрюють у причетності до вбивств 4 осіб, і він готовий надати американській стороні для ознайомлення документи слідства та докази винності Тимошенко.

Звернення першого заступника генпрокурора до конгресу послідувало у зв'язку з тим, що на минулому тижні сенат конгресу США прийняв резолюцію щодо України, в якій закликав владу в Києві звільнити Тимошенко та інших політв'язнів.

- ГПУ: Тимошенко була причетна до банди донецьких кілерів, на рахунку яких 25 вбивств

«Основою резолюції стала ситуація з Тимошенко, яка, на мій погляд, була невірно сприйнята деякими американськими політиками. Причиною мимовільної омани є недостатня інформованість і однобічність оцінок, які сформовані зацікавленою стороною - Тимошенко ввела в оману сенат, подаючи спеціально підібрану, однобічну інформацію, в основі якої були тільки емоції, але не факти», - йдеться в листі.

Кузьмін нагадав, що «у справі Тимошенко слідчі встановлюють правду. Вимога припинити пошуки істини в справі про вбивство чотирьох осіб, що прозвучала в сенаті, викликала подив і розчарування у більшої частини нашого суспільства. Невже американська влада хоче перешкодити встановити правду погрозами та ультиматумами, діючи з позиції сили».

- Сенат США прийняв резолюцію щодо України з вимогою звільнити Тимошенко

Генеральна прокуратура тільки в 2011-2012 роках більше 20 разів зверталася до Департаменту юстиції і держдепартаменту США за допомогою в допиті екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, який заявив про свою готовність дати свідчення українським слідчим, зазначив Кузьмін. «Однак ні на один запит ми не отримали відповіді. Нам закрили саму можливість отримати важливі свідоцтва про вбивства в Україні. Може, резолюція сенату і є відповіддю на зусилля України у пошуку вбивць впливового політика, його дружини і двох невинних людей? І чи не означає така резолюція те, що людина, яка досягла високого рівня державної влади, недоступна правосуддю, - йдеться далі у листі. - Драматизм ситуації, яку штучно створили соратники Юлії Тимошенко, не повинен затьмарювати справжніх документальних фактів і не може дозволити нам іти на компроміси зі злочинністю. Упевнений, ви були позбавлені достатньої інформації про те, що Тимошенко завдала Україні тяжкої, можливо, непоправної шкоди, яка відбилася на моральному стані всієї нації».

Кузьмін повідомив про готовність виступити у конгресі США і надати всі наявні документи з цього питання, а також розповісти американським ЗМІ правду про цю справу. «Немає жодних сумнівів, що припинення кримінальної справи про вбивство 4 осіб, це гріх перед Богом і людьми. Цим ми здійснимо інший злочин, показавши новому поколінню, що політик, отримавши владу, може безкарно скоювати злочини, в тому числі вбивства», - підкреслюється в листі.

Як повідомлялося, 22 вересня Сенат США прийняв резолюцію S.Res. 466. Документ закликає до звільнення з в'язниці колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко, а також проведення парламентських виборыв «чесно та прозоро у відповідності до стандартів ОБСЄ».

Разом з тим, МЗС України висловив сумнів з приводу загальної підтримки резолюції. У відомстві, зокрема, вказали, що текст резолюції не проходив обговорення на засіданні комітету Сенату США з міжнародних прав і був прийнятий в пакеті з 11 іншими документами з різних питань

Нагадаємо, 18 червня повідомлялося про те, що Генпрокуратура встановила причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до банди донецьких кілерів, засуджених за вбивство у 1996-му році депутата Євгена Щербаня.

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що ГПУ має намір висунути Тимошенко звинувачення в причетності до вбивства депутата, але перешкодою є тривала хвороба екс-прем'єра. За його словами, у разі тривалої хвороби Тимошенко Генпрокуратура може призначити їй судово-медичну експертизу для встановлення можливості участі в слідчих діях у справі про вбивство Щербаня

Раніше Руслан Щербань направив послу США в Україні Джону Теффту лист з проханням сприяти розслідуванню вбивства Євгена Щербаня, зокрема вплинути на американську владу, яка, на його думку, не хоче допомагати в цьому розслідуванні.

30 березня 2012 перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що зараз «активно» розслідується справа, у якій Лазаренко і Тимошенко підозрюються в причетності до організації вбивства Щербаня в 1996 році. !zn

Читайте також:

Мельниченко звинуватив Лазаренка у замовленні вбивства Щербаня, а Тимошенко - в оплаті послуг кілера

Кузьмін попереджав Тимошенко, що на неї «повісять» справу Щербаня

ГПУ готова пред’явити Тимошенко обвинувачення у справі про вбивство Щербаня

Кузьмін: Гроші за вбивство Щебраня переводилися з рахунків Тимошенко і Лазаренка

Лазаренко відхрещується від вбивства Гетьмана і Щербаня