Кузьмін готовий офіційно звинуватити Тимошенко у вбивстві Щербаня, але заважає її хвороба

19 грудня 12:48

Серед доказів у справі про вбивство Євгена Щербаня є і документи, пов'язані з оплатою, перерахуванням грошей екс-прем'єром на рахунок члена організованого злочинного угруповання. Пред'явити звинувачення прокуратура не може у зв'язку з заявленою хворобою екс-прем'єра.

 

У Гепрокуратурі заявляють, що зібрали достатньо доказів для того, аби пред'явити Юлії Тимошенко звинувачення у справі про вбивство Євгена Щербаня, повідомив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін під час прямої лінії в "Комсомольской правде".

Кузьмін зазначив, що у «прокуратури достатньо доказів для того щоб пред'явити звинувачення екс-прем'єру». «І серед доказів маються і документи, пов'язані з оплатою, перерахуванням грошей на рахунок члена організованого злочинного угруповання», - сказав заступник генпрокурора.

«На жаль, до сьогоднішнього дня прокуратура позбавлена можливості спілкування з екс-прем'єром у зв'язку з заявленою її хворобою. Є кілька медичних висновків, які не рекомендують слідчим прокуратури спілкуватися з Тимошенко, оскільки це може вплинути на процес одужання. Тому ми чекаємо дозволу лікарів. Як тільки такий дозвіл буде отримано, ми будемо працювати з екс-прем'єром», - додав Кузьмін.

Раніше перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін написав у листі до президента США, що «ГПУ близько 30 разів зверталася до департаменту юстиції з проханням про сприяння в організації допитів Павла Лазаренка, Петра Кириченка та Миколи Мельниченка», але «департамент юстиції ігнорує звернення української сторони».

Кузьмін у листі Бараку Обамі пояснював, що інформація від Лазаренка і Кириченка допомогла б встановити замовників вбивства Євгена Щербаня - хоча раніше стверджував, що у слідства є докази причетності до нього Юлії Тимошенко.

Згідно з договором про правову допомогу між Україною та США, департамент юстиції США у разі відмови в такій допомозі зобов'язаний проінформувати про її причини.

Відмова можлива, якщо запитувана Києвом допомоа «загрожує безпеці США» або якщо розслідувана справа стосується військових чи політичних злочинів. Юлія Тимошенко не має статусу політв'язня.

Вашингтон може вимагати від Києва вказати у заявці не тільки відомості про розслідувану справу, але навіть «перелік питань, які планується поставити допитуваній особі».

«Ми неодноразово і чітко висловлювали нашу серйозну стурбованість щодо політичної мотивації кримінального переслідування низки осіб в Україні та справедливості процесів над ними. Прохання про допомогу у кримінальних розслідуваннях і переслідуваннях повинні розглядатися з урахуванням цих проблем», - заявили газеті в посольстві США.

«Ми залишаємося вірними політиці співпраці з Україною за багатьма напрямками ... Негайне припинення політично мотивованих переслідувань усуне основну перешкоду, що заважає нам зміцнювати відносини і робити їх ще продуктивнішими», - додали там.

Джерело, причетне до роботи попередньої слідчої групи у справі про вбивство Щербаня в 1996 році, заявило: «У справі Тимошенко зібрано багато чого, і ми були впевнені в її винуватості, але довести цього в суді не могли. Прямих доказів немає, є тільки непрямі, а їх недостатньо для судового процесу. І я дуже сумніваюся, що через стільки років Кузьміну вдалося знайти щось нове».

Серед доказів, окрім платіжних доручень за підписом Тимошенко про перерахування коштів банді Євгена Кушніра, що розстріляла Щербаня, є відомості про її зустрічі з членами банди, про їхні спільні перельоти і проживання в одному готелі.

«Якби ви бачили всі докази, у вас не залишилося б сумнівів у її причетності», - заявив інший співрозмовник.

Як повідомлялося, Руслан Щербань 4 квітня на прес-конференції заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність Тимошенко та екс-прем'єра Павла Лазаренка до вбивства його батька Євгена Щербаня. Однак він не уточнив, які саме це документи, зазначивши тільки, що з моменту вбивства батька безперервно шукав підозрюваних. Він стверджує, що в даний час у справі з'явилися нові обставини, у зв'язку з чим необхідно допитати Лазаренка і Тимошенко.

Тимошенко вже відкинула всі звинувачення в причетності до вбивства. Вона сподівається, що Щербань-молодший зрозуміє «як підло і низько його використали, і більше так не робитиме».

Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов розцінює заяву Руслана Щербаня про нібито причетність екс-прем'єра Тимошенко до вбивства його батька, Євгена Щербаня, як політичне замовлення влади. !zn

Читайте також:

Лазаренко заявив, що вбивство Щербаня і Гетьмана допоможуть розкрити плівки Мельниченка

Мельниченко звинуватив Лазаренка у замовленні вбивства Щербаня, а Тимошенко - в оплаті послуг кілера

Кужель: Тимошенко входила в близьке оточення Щербаня і не могла його замовити

Кужель розповіла, що могло врятувати Щербаня від смерті


Піскун: Без причин звинувачувати Тимошенко у вбивстві Щербаня ніхто не став би