Кузьмін сподівається примусово взяти кров у Ющенка

20 лютого 15:01

За словами Кузьміна, якщо дійсно мало місце отруєння Ющенка діоксином, то навіть через кілька років залишки цієї речовини є в крові.

 

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін сподівається в рамках розслідування отруєння третього президента України (2005-2010) Віктора Ющенка примусово взяти у нього кров на аналіз після розробки відповідних законодавчих процедур.

"Проби не з'явилися, кров він не здав, але чинний Кримінальний процесуальний кодекс дає право слідчого відібрати зразки крові примусово... Єдина проблема - процедури примусового відбору крові поки немає. Ця процедура сьогодні розробляється кількома відомствами: Міністерством охорони здоров'я, Пенітенціарної служби, Міністерством юстиції... Якщо така процедура буде розроблена, ми сподіваємося зразки крові все ж отримати, провести аналіз і ухвалити остаточне рішення у справі", - сказав він в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" в середу, 20 лютого.

За словами Кузьміна, якщо дійсно мало місце отруєння Ющенка діоксином, то навіть через кілька років залишки цієї речовини є в крові.

"Саме з цієї причини ми наполягаємо, щоб Віктор Андрійович здав аналізи", - додав він.

Перший заступник генпрокурора назвав брехнею інформацію про існування проб крові Ющенка, узятих нібито в 2004 році. "Таких проб немає. А проби, які були досліджені в Європі, були необґрунтовано знищені, причому були знищені в будівлі адміністрації президента Ющенка, за участю його охорони і представників українських спецслужб", - підкреслив він.

5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що Ющенко отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза в кінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка.

В даний час Ющенко ігнорує прохання Генпрокуратури про надання крові для експертиз у зв'язку з продовженням розслідування справи про отруєння.

На початку червня 2012 року генеральний прокуратор Віктор Пшонка заявив, що наглядове відомство може до кінця поточного року закрити кримінальну справу щодо отруєння Ющенка.

Раніше Ірина Ванникова вже заявляла, що Ющенко готовий на нову експертизу крові тільки із залученням декількох міжнародних лабораторій. !zn

Читайте також:

Колишній заступник Луценка про отруєння Ющенка: Горілку закушувати треба правильно

Генпрокуратура дала Ющенку останній шанс добровільно здати кров

Ющенко поскаржився, що 8 років живе з діоксином в організмі