Кузьмін пояснив, чому ЄС критикує справи Тимошенко і Луценка

24 квiтня 09:55

Критика ЄС щодо кримінальних справ в Україні стосовно Луценка і Тимошенко обумовлена застосуванням старої, ще радянської кримінально-процесуальної процедури.

 

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін запевняє, що критика Євросоюзу щодо справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка обумовлена застарілим радянським Кримінально-процесуальним кодексом. Про це він заявив під час круглого столу в Парижі.

"Критика ЄС у кримінальних справах в Україні щодо Луценка і Тимошенко здебільшого обумовлена застосуванням старої, ще радянської кримінально-процесуальної процедури", - зазначив Кузьмін.

Він нагадав, що до листопада 2012 року всі правоохоронні органи України використовували КПК зразка 1960 року. "Цей кодекс був пронизаний радянською комуністичною ідеологією і функціонував більше 50 років, отже, багато діючих юристів навчалися за ним, працювали з ним, не маючи нічого іншого. Старий КПК мав явну звинувачувальну спрямованість", - зазначив перший заступник генпрокурора.

Кузьмін визнав, що критика процедур старого КПК з боку європейців була абсолютно справедливою. В той же час він зауважив, що з листопада минулого року набув чинності новий КПК. "Новий кодекс визнаний одним з найкращих в Європі і рекомендований країнам пострадянського простору", - констатував він. !zn

Читайте також:

Новий Кримінально-процесуальний кодекс набув чинності

Введення нового КПК "розвантажило" українські СІЗО майже на 6 тисяч осіб