Кулиняк: Для ЗМІ головне - прибуток, а не мораль

09 листопада 15:03

Міністр культури України Михайло Кулиняк заявляє про необхідність удосконалити законодавчу базу у сфері захисту суспільної моралі. Про це він сказав під час парламентських слухань у Верховній Раді.

 

За словами міністра, у нормативних документах повинні бути «чіткі, однозначні критерії віднесення культурного продукту до такого, який має порнографічний характер, зокрема, для різних видів кіно, відеопродукції, театральних постановок, шоу-програм, творів образотворчого мистецтва».

Як зазначив М.Кулиняк, Мінкультури не має достатніх повноважень та інструментів контролю за виготовленням і розповсюдженням розважального програмного забезпечення, зокрема, комп'ютерних ігор.

Тому він підкреслив, що необхідно вдосконалити нормативну базу з цього питання.

Як сказав міністр, необхідно вдосконалити контроль над роздрібним продажем і публічним розповсюдженням комп'ютерних ігор в інтернет-клубах, через мобільний зв'язок, і визначити вікові обмеження для користування цими іграми.

Також М.Кулиняк висловився за необхідність «вирішення проблем, які виникли з правовим статусом Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі».

Міністр культури зазначив, що в останні роки «у нашому суспільстві стало помітно більше свободи, але не стало більше відповідальності».

«Прикладом можуть служити сучасні ЗМІ, телебачення, радіо, які в нас здебільшого належать приватному сектору, тому керуються, перш за все, принципом отримання прибутку і не піклуються про те, як впливає запропонована ними медіапродукція на моральні норми суспільства, на виховання молодого покоління», - підкреслив він.

Представник президента у ВР Юрій Мірошниченко на парламентських слуханнях зазначив, що церква - це єдиний громадський інститут, який «може врятувати від духовного Чорнобиля».

Він зазначив, що найближчою метою є спільна підготовка і прийняття нової редакції закону про свободу совісті та релігійні організації, що дало б «правові підстави для активних дій церкви в освітній сфері, житті територіальних громад та трудових колективів, сфері культури».