Кучма: У разі перемоги на виборах опозиція не дасть працювати Януковичу

11 липня 08:50

На думку Кучми, опозиція в парламенті буде ставити підніжки уряду і президенту з суто кон'юнктурних міркувань, готуючи політичний ґрунт для наступних виборів.

 

Якщо українська опозиція отримає більшість у Верховній Раді наступного скликання, то президент Віктор Янукович не зможе нормально працювати - жоден законопроект не пройде. Про це в інтерв'ю «Московским новостям» заявив другий президент України Леонід Кучма.

«Конституція 1996 року з парламенту знімає всю відповідальність. Тому, коли у парламенті сильна опозиція знаходиться у більшості, то в українських умовах взагалі неможливо працювати", - сказав Кучма, додавши, що під час президентства сам був в такій ситуації.

«Це сьогодні у президента Януковича є тверда підтримка у Верховній Раді. А що буде завтра, після наступних парламентських виборів? Якщо опозиція буде мати там більшість, то жоден законопроект не пройде. Вони будуть діяти не з точки зору національних інтересів, а будуть ставити підніжки уряду і президенту з суто кон'юнктурних міркувань, готуючи політичний ґрунт для наступних виборів», - вважає Кучма.

За його словами, Україні треба міняти модель взаємодії владних структур: «Необхідно президенту поділитися з парламентом повноваженнями, а, отже, і відповідальністю, тим самим зробивши парламент соціально відповідальним. Так, президент віддає значну частину своїх повноважень. Але і у президента з'являється один головний механізм - право розпуску парламенту».

«Я і сьогодні переконаний: для України найбільш оптимальною є саме парламентсько-президентська форма правління. Тоді парламент відповідає за все, що відбувається такою ж мірою, як глава держави і уряд», - підсумував другий президент. !zn

Читайте також:

Ющенко вирішив йти до Ради за списком

Об’єднана опозиція почала відкривати списки

Партія регіонів готова до дострокових виборів, тому що «немає конструктивної опозиції»

Рада нагадала президенту закритий елітний клуб