КСУ оголосить вердикт щодо законопроекту про зняття недоторканності з президента і депутатів 11 липня

10 липня 11:16

Відповідно до Основного закону, законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається у Верховній Раді за наявності висновку КС щодо відповідності законопроекту вимогам 157 і 158 статей Конституції.

 

Конституційний суд 11 липня оприлюднять висновок щодо законопроекту про внесення змін до Конституції щодо недоторканності президента України, народних депутатів і суддів.

Як повідомила прес-служба КС, висновок щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції був прийнятий 10 липня.

Відповідно до Основного закону, законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається у Верховній Раді за наявності висновку КС щодо відповідності законопроекту вимогам 157 і 158 статей Конституції.

Як повідомлялося, Рада 20 червня направила до КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Законопроект пропонує виключити з Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди парламенту притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Автори законопроекту пропонують також виключити норму із ст. 105 Конституції України, згідно з якою президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Документ також пропонує виключити з ст. 126 Основного закону норму, згідно з якою суддя не може бути затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку суду без згоди Верховної Ради України. Крім того, пропонується позбавити недоторканності суддів, у тому числі суддів Конституційного суду.

Як повідомлялося, існує також законопроект про зняття депутатської недоторканності, поданий парламентською більшістю. У Партії регіонів сподіваються, що цей законопроект буде прийнятий у вересні. !zn

Читайте також:

Депутатська недоторканність: скасовувати чи ні?

Єфремов не впевнений, що в Раді набереться 226 голосів за скасування недоторканності

Литвин вважає, що недоторканність треба скасовувати після виборів

Парламентська більшість відмовилася зняти недоторканність з себе і з Януковича