КС відмовився відкривати провадження у справі про перевибори в проблемних округах

23 квiтня 17:47

Конституційний суд через чотири місяці після отримання депутатського подання вирішив, що не буде його вивчати.

 

Конституційний суд відмовив у відкритті провадження за поданням 54 депутатів Верховної Ради про порядок проведення повторних виборів (щодо виборів у п'яти "проблемних" одномандатних округах).

Як повідомила прес-служба КС, на засіданні 23 квітня Конституційний суд розглянув питання про відкриття конституційного провадження у справі про офіційне тлумачення положень низки статей закону України "Про вибори народних депутатів" від 17 листопада 2011.

Зокрема, депутати просили КС розтлумачити положення частини четвертої статті 15, частини п'ятої статті 16, пункту 13 частини другої статті 30, частини другої статті 104 цього закону.

"Постановою суду відмовлено у відкритті конституційного провадження у справі на підставі пункту 3 статті 45 Закону "Про Конституційний суд України" - непідвідомчість Конституційному суду України питань, порушених у конституційному поданні, конституційному зверненні", - сказано в повідомленні суду.

Конституційне подання 54 народних депутатів надійшло до КС ще 29 грудня 2012 року, і чотири місяці знаходилося на вивченні в секретаріаті суду і на розгляді колегії суддів.

"Постановою від 18 квітня 2013 колегія суддів відмовила у відкритті конституційного провадження у цій справі", - зазначили в прес-службі КС.

Відповідно до визначеної законом процедури розгляду конституційних подань і звернень, остаточне рішення у справі було прийнято на засіданні Конституційного Суду 23 квітня.

Нагадаємо, подання в КС було направлено в зв'язку з тим, що ЦВК визнав неможливим встановити результати парламентських виборів, які пройшли 28 жовтня 2012 року, в п'яти одномандатних округах.

Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити в цих округах повторні вибори. Проте законом "Про вибори народних депутатів" не передбачена можливість невизнання результатів виборів в одномандатних округах, тому ЦВК відмовилася призначати повторні вибори до врегулювання цієї проблеми в законодавчому порядку.

Парламентська більшість відмовляється розглядати питання про призначення повторних виборів у цих п'яти округах до винесення рішення КС. !zn

Читайте також:

Перевибори в округах Засухи, Пилипишина і Губського заплановано на липень

Конституційний суд вирішуватиме долю виборів у Києві три місяці

За п'ять округів до надії

У "проблемних" округах вже почали скуповувати голоси виборців