Кримський парламент поскаржився на утиски російськомовних телеглядачів

26 червня 14:24

Кримські депутати мають намір просити Верховну Раду України збільшити частку мовлення російською мовою державної телерадікомпанії «Крим» до 75%.

 

Верховна рада Криму стверджує, що жителі регіону - глядачі державної телерадікомпанії «Крим» - скаржаться керівництву парламенту автономії на скорочення числа передач російською мовою. Кримські депутати мають намір просити Верховну Раду збільшити кількість «російських годин» в ефірі на півострові.

Питання обговорювалося серед інших тем 25 червня на першому засіданні робочої групи з моніторингу виконання законодавства у частині забезпечення функціонування державної, російської та інших національних мов у Криму.

Голова постійної комісії ВР Криму з нормотворчої діяльності, організації роботи парламенту та зв'язків із громадськістю Костянтин Бахарєв повідомив про скарги, які глядачі пишуть йому і кримському спікеру Володимиру Константинову.

- Статус російської мови виявився на 31-му місці серед пріоритетів українців, НАТО - на 33-му

У відповідь перший заступник гендиректора ДТРК «Крим» Степан Гулеватий звернув увагу на необхідність дотримання ліцензії, відповідно до якої мовлення розподіляється наступним чином: українська мова - не менше 50%, кримськотатарська - 5%, російська, німецька, грецька, вірменська, болгарська - 45% (за січень-травень цього року мовлення російською мовою складає 42-43%).

«Члени робочої групи прийняли рекомендації, що передбачають в цілях реалізації статті 10 Конституції Криму і з урахуванням особливостей кримської аудиторії (більше 80% російськомовного населення півострова) збільшити частку телепрограм російською мовою. Крім того, прийнято рішення ініціювати звернення кримського парламенту до Верховної Ради України з пропозицією внести до статті 10 закону України «Про телебачення і радіомовлення» зміни, передбачивши частку ефірного часу мовлення російською мовою на території автономії в розмірі не менше 75% від загального обсягу добового мовлення», - повідомив прес-центр кримського парламенту. !zn

Читайте також:

Табачник порадив діаспорі позбутися акценту або говорити російською

У Росії готуються до посилення русифікації України

У громадському транспорті Львова заборонили російські пісні