Кримські татари мають намір потрапити до виборчих списків українських демпартій

22 липня 07:08

В термін до початку виборчого процесу кримські татари планують провести ще низку консультацій, за результатами яких можливо буде ухвалено рішення про консолідовану позицію кримських татар на виборах 28 жовтня.

 

Делегати Курултаю кримськотатарського народу доручили Меджлісу кримських татар продовжити консультації з національними демократичними силами України для того, щоб представники кримських татар були включені в гарантовану частину виборчого списку на виборах до Верховної Ради.

Крім того, кримські татари вважають, що національно-демократичні сили, з якими вони підуть на вибори, обов'язково повинні погоджувати кандидатури, які висуватимуться на мажоритарних округах.

Таке рішення було ухвалено 21 липня делегатами четвертої сесії Курултаю V скликання в ході обговорення питання про вибори народних депутатів України та завдання органів національного самоврядування кримськотатарського народу.

Крім того, меджлісу доручено прийняти рішення про консолідовану позицію кримських татар на виборах до Верховної Ради і забезпечити його виконання усіма органами національного самоврядування кримських татар.

Як вказується в преамбулі постанови, "чинне законодавство, не надаючи можливості гарантованого представництва корінного народу Криму у Верховній Раді України, що обирається самими кримськими татарами, зобов'язує нас вступати в партнерські відносини з національно-демократичними силами України, що декларують ідеологічні цінності, близькі за своїми цілями і задачами до прагнень і сподівань кримськотатарського народу".

У той же час, як наголошується в документі, переговори і консультації Меджлісу з національно-демократичними силами України з питань майбутніх виборів народних депутатів України, які досі тривають, свідчать про відмінності в підходах до представництва кримських татар в Раді. Саме тому делегація Курултаю доручила Меджлісу провести ряд консультацій з національно-демократичними силами, за результатами яких, можливо, буде ухвалення рішення про консолідовану позицію кримських татар на виборах.

Сесія Курултаю також зобов'язала органи національного самоврядування кримських татар, а також делегатів Курултаю докласти всіх зусиль для виконання даної постанови і рішення Меджлісу, прийнятих для його реалізації.

Крім того, виступаючи на Курултаї голова кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв, зазначив, що діяльність Меджлісу буде "більш продуктивною та ефективною, якщо його голова буде одночасно і депутатом України".

При цьому, він нагадав, про те що про необхідність обрання нового голову Меджлісу йшлося ще на сесії Курултаю в 2009 році.

На думку, "це питання вже не підлягає обговоренню, але були і зараз існують різні думки тільки щодо того, коли саме доцільніше це зробити".

За його словами, дане питання обговорювалося на одному з останніх засідань Меджлісу, і більшість його членів прийшла до думки, що переобрати голову Меджлісу повинен новий склад Курултаю, який буде обиратися восени поточного року, після парламентських виборів народних депутатів України.

"Вважаю, що це не правильно, оскільки саме новообраного голову Меджлісу нам слід висунути кандидатом у народні депутати України. Тому я прошу Курултай внести до порядку питання про переобрання голови Меджлісу кримськотатарського народу", - заявив Джемілєв.

Дане питання було включено до порядку денного, однак поки що не розглядалося. Курултай проходить у Сімферополі 21-22 липня.

Читайте також:

Рада зайнялася відновленням прав депортованих кримських татар


Кримські татари вимагають закрити сталіністові Симоненку в'їзд до Європи


Симоненко виправдовував у Раді депортацію кримських татар Сталіним


Джемілєв: Завдання з плану ФСБ по розколу кримських татар збігаються з цілями СБУ