Країни ЄС хочуть відкликати своїх послів з ​​Білорусі

09 серпня 10:53

На спеціальному засіданні Комітету з політики і безпеки Євросоюзу 10 серпня буде вирішуватися питання про те, як Брюссель відповість на висилку посольства Швеції з Білорусі.

 

Високопоставлені дипломати країн Євросоюзу на спеціальному засіданні Комітету з політики і безпеки обговорюватимуть заходи у відповідь на висилку посольства Швеції з Білорусі.

Як повідомило анонімне джерело в дипломатичних колах, «відкликання послів країн ЄС (з Мінська) в їх столиці для консультацій - це мінімально, що ми можемо зробити. Ситуація серйозно загострилася, і це буде природним кроком».

Джерело з іншої країни ЄС, зазначило: «М'яч знаходиться на полі Швеції, але всі хочуть висловити солідарність з ними». Він також сказав, що можливі заходи можуть включати виклик всіх білоруських послів Білорусі в столицях ЄС для консультацій, «щоб дати їм одне послання», або навіть їх висилку до Мінська. Ні Швеція, ні ЄС поки не висунули ніяких пропозицій. «Це не є проблемою тільки для Швеції. Подивимося, що інші країни пропонують», - сказав представник шведського МЗС.

Як повідомлялося, дипломатичний скандал між Білоруссю і Швецією досяг піку 8 ​​серпня, коли МЗС Білорусі відкликало своє посольство з Стокгольма і запропонувало посольству Швеції в Мінську до 30 серпня залишити країну.

Раніше засновник шведської піар-компанії Studio Total Пер Кромвелл, що став одним з організаторів «плюшевого десанту», неодноразово заявляв, що ніхто на території Білорусі не знав про підготовку акції. Однак пізніше комітет державної безпеки Білорусі порушив кримінальну справу за фактом незаконного перетину державного кордону на літаку підданими Швеції, а також звинуватив двох громадян республіки в пособництві цього злочину.

Минулого тижня білоруський МЗС не продовжив акредитацію шведському послу Стефану Ерікссону. У відповідь Стокгольм оголосив про висилку білоруських дипломатів. Посол давно дратував владу своїм тісним спілкуванням з білоруською опозицією, але останньою краплею став «плюшевий десант», влаштований шведськими льотчиками-любителями.

Глава дипломатичного відомства ЄС Кетрін Ештон висловила серйозну заклопотаність у зв'язку з висилкою шведського посла з Білорусі та припустила можливі заходи у відповідь з боку ЄС.

Тоді ж в інциденті зі шведським літаком, який порушив повітряний простір Білорусі та скинув плюшеві іграшки, президент республіки Олександр Лукашенко звинуватив прикордонників.

Лукашенко також підтвердив факт незаконного вторгнення 4 липня в повітряний простір країни іноземного легкомоторного літака і відправив у відставку главу державного прикордонного комітету і командувача ВПС і військами ППО, які не змогли належним чином забезпечити безпеку країни. !zn

Читайте також:

Білорусів, які допомагали скидати ведмедиків, звинуватили в пособництві «шведським провокаторам» (відео)

«Плюшевий десант» коштував постів главам силових структур Білорусі

Лукашенко пообіцяв не передавати владу у спадок дітям