Кожен четвертий українець вважає справу Тимошенко тріумфом законності

16 листопада 08:45

Близько чверті українців (27%) вважає, що кримінальна справа проти Юлії Тимошенко - це скоріше дотримання законності, однак більшість (54%) вважає, що це політичні переслідування. Ще 19% не визначились з даного питання. Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи «Рейтинг».

 

При цьому більшість респондентів вважають Ю.Тимошенко швидше винною (44%) у перевищенні влади або службових повноважень при підписанні газових угод 2009 року з Росією, ніж невинною (36%). Кожен п'ятий не визначився з цього питання.

Разом з тим, лише чверть (24%) респондентів підтримують вирок у справі Тимошенко щодо газових угод 2009 року у вигляді позбавлення волі. Більшість (52%) - наполягає на пом'якшенні або скасуванні вироку. Так, 12% опитаних підтримують умовний вирок чи амністію після рішення суду про позбавлення волі, 21% опитаних вважають, що потрібно визнати, що газові угоди 2009 року не вигідні для України, але кримінальну відповідальність з Тимошенко потрібно зняти, ще 18% - зняти всі звинувачення з екс-прем'єра. 22% опитаних не визначились з даного питання.

Більше половини (51%) опитаних вважає політичними переслідуваннями і нову кримінальну справу проти Ю.Тимошенко, порушену за перекладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. І тільки 28% вважають, що це нова справа є скоріше дотриманням законності.

«Таким чином, справа Ю.Тимошенко у сприйнятті громадян України чим далі тим більше стає політичною і може посилювати регіональний розкол. На це вказує, зокрема, регіональна динаміка. Тільки на Донбасі і Півдні кількість людей, які вважають Ю.Тимошенко винною, зросла (порівняно даними за вересень - ред.). В інших регіонах, у т.ч. і на Сході, - зменшилася і відповідно зросла кількість опитаних, які не визнають провину екс-прем'єра. Тільки на Донбасі кількість тих, хто підтримує позбавлення волі Тимошенко, перевищує кількість тих, хто наполягає на пом'якшенні або скасуванні вироку. В інших регіонах - навпаки. Думка про політичні переслідування домінує в усіх регіонах, окрім Донбасу», - зазначають соціологи.


Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» 25 жовтня - 6 листопада 2011 року. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька;

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська;

Північ: м.Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська;

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м.Севастополь;

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська;

Донбас: Донецька, Луганська.