Кошти "Укрзалізниці" відмивають через фірми, пов'язані з братами Дубневичами – Омелян

04 лютого 07:02

У 2016 році близько мільярда гривень державної компанії потрапили до конвертаційних центрів.

 

Посадові особи ПАО "Укрзалізниця" створили схему відмівання коштів через компанії, афілійовані з депутатами Верховної Ради України від БПП Богданом та Ярославом Дубневичами, заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

В интерв'ю для DT.UA міністр підтвердив, що лише за 2016 рік до конвертаційних центрів за данною схемою було спрямовано близько мільярда гривень.

"ПАТ "Укрзалізниця" запровадило схему відмивання коштів шляхом використання підставних компаній, які нібито за результатами конкурсних торгів повинні забезпечувати надання послуг, постачання товарів, а фактично є лише ланкою для передачі коштів "Укрзалізниці" до конвертаційних центрів. Основними учасниками цієї схеми є фірми, афілійовані з Дубневичами", розповів він.

За його словами, НАБУ ще на початку 2016 року розпочало досудове розслідування за окремими фактами зловживань збоку посадовців "Укрзалізниці", а також ТОВ "Експозиція" та ТОВ "АРГО", однак співпраця УЗ із зазначеними компаніями продовжується, не дивлячись ні на що.

"Як наслідок, за 2016 р. до конвертаційних центрів дійсно було спрямовано близько мільярда гривень "Укрзалізниці", – підсумував Омелян.

Раніше Олександр Артеменко у своїй статті для DT.UA писав, що неефективна логістика "Укрзалізниці" в минулому році стала причиною багатомільярдних збитків України, оскільки підприємство не змогло повною мірою забезпечити транспортні потреби гірничо-металургійної та аграрної промисловості.

Детальніше про масштаби корупції у ПАТ "Укрзалізниця" та пов'язані з цим проблеми читайте в інтерв'ю Володимира Омеляна для DT.UA у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".