Конституційний суд дозволив спростити процедуру звільнення Литвина

12 липня 10:05

Конституційний суд визнав неконституційним обрання голови Верховної Ради таємним голосуванням. За даними ЗМІ, таке рішення дозволить звільнити Володимира Литвина з посади спікера простим голосуванням через систему «Рада» у разі його відмови підписати скандальний закон про основи державної мовної політики.

 

Конституційний суд 12 липня своїм рішенням визнав неконституційними положення закону «Про регламент Верховної Ради» щодо обрання голови парламенту таємним голосуванням.

Зараз спікер обирається і звільняється за умови, якщо за це буде надано 226 голосів шляхом таємного голосування бюлетенями, при чому самі бюлетені повинні взяти 300 депутатів, що робило для Партії регіонів неможливим звільнення Володимира Литвина.

За даними джерел видання «Українська правда», таке рішення дозволить звільнити Литвина з посади спікера простим голосуванням через систему «Рада» у разі його відмови підписати скандальний закон про основи державної мовної політики.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада за відсутності Литвина ухвалила «мовний» законопроект, що спровокувало низку протестів в Україні. Литвин відмовився підписувати цей закон і написав заяву про відставку, однак депутати не стали розглядати його заяву.

4 липня Верховна Рада України внесла зміни до Регламенту щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб парламенту.

Згідно з прийнятим законом, рішення про обрання голови парламенту України приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу. Раніше спікер обирався таємно (бюлетенями) 2/3 голосів.

У свою чергу, Володимир Литвин вважає, що порядок і процедура обрання голови Верховної Ради є питаннями внутрішньої організації роботи парламенту, які не можуть піддаватися конституційному контролю. !zn

Читайте також:

Новий спікер Ради буде працювати, як спікер Партії регіонів, - Томенко

Рада відмовилася розглядати відставку Литвина

Литвин про Раду: наявний процес деградації

Литвин не бачить підстав для підписання скандального закону про мови