Конституційний суд дозволив обмежити недоторканність депутатів

28 серпня 12:07

КСУ погодився виключити з Конституції пункт, згідно з яким народним депутатам України гарантується недоторканність. При цьому народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до набрання законної сили обвинувального вироку суду.

 

Конституційний суд України визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект про внесення змін до Основного закону, що передбачає обмеження депутатської недоторканності, а також виключення можливості позбавлення президентського звання у разі імпічменту глави держави.

Висновок щодо даного законопроекту парламентської більшості оголосив заступник голови КС Сергій Винокуров на засіданні цього суду у вівторок.

Законопроектом з реєстраційним номером 3251 пропонується виключити з Конституції ч. 1 ст. 80, згідно з якою "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а ч. 3 цієї статті викласти у редакції "народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до набрання законної сили обвинувального вироку суду щодо нього".

- КСУ не дозволив зняти недоторканність з президента і суддів


У ч. 3 ст. 105 запропоновано виключити слова "якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту".

В цілому ч. 3 ст. 105 говорить: "Звання президента України охороняється законом і зберігається за ним навічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту".

Ініціатори законопроекту № 3251 від 03 жовтня 2008 року - народні депутати Верховної Ради Віктор Янукович та Олександр Лавринович. 5 липня поточного року законопроект був відправлений для отримання висновку до КС.

Раніше Конституційний суд України визнав неконституційним законопроект опозиції про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з президента і суддів. !zn

Читайте також:

У Партії регіонів чекають, що опозиція проголосує «за» скасування депутатської недоторканності

КС своїм рішенням підтвердив, що діє в інтересах президента, - Томенко

В КСУ роз’яснили, що нинішня Рада депутатську недоторканність не скасує