Конституційний суд 10 квітня оприлюднить рішення про подвійне балотування на виборах

06 квiтня 14:13

Конституційний суд продовжує міняти закон про вибори до парламенту, який було прийнято у результаті «компромісу» влади та опозиції в листопаді минулого року.

 

Конституційний суд України (КСУ) виніс рішення у справі про можливість одночасного балотування на парламентських виборах у мажоритарному окрузі та за партійним списком.

Дане рішення КСУ ухвалив 5 квітня і оприлюднить у вівторок, 10 квітня, повідомляє прес-служба суду.

Як повідомлялося, 24 лютого до КСУ надійшло подання 51 народного депутата щодо питання про можливість одночасного балотування у мажоритарному окрузі та за партійним списком.

Серед авторів подання - Владислав Забарський (Партія регіонів), Ігор Рибаков та Володимир Каплієнко (обидва «Реформи заради майбутнього»).

У поданні йдеться про конституційність положень частини п'ятої статті 52, абзацу другого частини 10 статті 98, частини третьої статті 99 закону «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до частини п'ятої статті 52, одна і та сама особа може бути включена до виборчого списку кандидатів, а депутати від партії і висунута в одному з одномандатних округів у порядку висунення партією або шляхом самовисування.

Положення абзацу другого частини десятої статті 98 говорить, що разі одночасного обрання депутатом за партійним списком і в мажоритарному окрузі Центральна виборча комісія визнає його обраним у мажоритарному окрузі. При цьому ЦВК визнає його не обраним за партійним списком і реєструє депутатом наступного за списком кандидата.

Новим законом про вибори народних депутатів, який набув чинності у грудні 2011 року дозволяється балотуватися як за партійним списком, так і в одномандатному окрузі одночасно.

Разом з тим, Конституційний суд України у рішенні від 26 лютого 1998 року визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким одній й тій самій людині було надано право бути включеною до списку кандидатів у народні депутати від політичної партії чи виборчого блоку партій для участі у виборах у багатомандатному загальнодержавному округу та одночасно бути висунутою в одномандатному виборчому окрузі.

Нагадаємо, що цього тижня Конституційний суд позбавив 400 тисяч закордонних українців права проголосувати за мажоритарників, фактично змінивши закон «Про вибори народних депутатів».

Це рішення викликало обурення одного з авторів «компромісу» влади та опозиції Арсенія Яценюка. !zn

Читайте також:

Член ЦВК: Конституційний суд позбавив закордонних українців права голосу

Шаповал: Що б ми не робили з Конституційним судом, це буде нагадувати перестановку меблів у борделі

До КС надійшло подання 51 депутата про висунення кандидатів у мажоритарних округах і за списками

Яценюк образився на Партію регіонів за зміни до закону про вибори і обізвав їх шулерами