Конституційний суд відмовився займатися мовним законом

30 сiчня 17:45

Колегія суддів відмовила у відкритті провадження за зверненням Львівської міської ради про офіційне тлумачення низки положенні мовного закону, а 30 січня - за поданням 51 народного депутата про визнання цього закону неконституційним у зв'язку з порушенням процедури його прийняття.

 

Конституційний суд України відмовив у відкритті провадження у справі про офіційне тлумачення положень "Про основи державної мовної політики" і про визнання цього закону неконституційним у цілому.

Як повідомили в прес-службі КСУ, відповідні визначення винесла колегія суддів Конституційного суду.

Так, 29 січня колегія суддів КСУ відмовила у відкритті провадження за зверненням Львівської міської ради про офіційне тлумачення низки положенні мовного закону, а 30 січня - за поданням 51 народного депутата про визнання цього закону неконституційним у зв'язку з порушенням процедури його прийняття.

Водночас на вивченні колегії знаходиться ще одне подання 51 народного депутата про конституційність закону "Про основи державної мовної політики".

Як повідомлялося, 17 жовтня до Конституційного суду України надійшло два конституційні подання 51 народного депутата про оцінку конституційності положень закону про засади державної мовної політики, а також про оцінку конституційності цього закону в зв'язку з можливим порушенням процедури його розгляду і прийняття.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон набув чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеська обласна і міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська і Дніпропетровська обласні ради вже ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації "мовного закону".

Угорська мова стала регіональною у місті Берегово, молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області.

Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області. !zn

Читайте також:

Герман анонсувала зміни в закон про мови

Кандидатам у чиновники хочуть влаштувати іспит з української мови

Опозиція знову запропонувала Раді скасувати закон про мови

Депутата, який запропонував законопроект про держстатус російської мови, виключено з Партії регіонів