Конституційний суд поки не відкрив провадження щодо законносіт київських виборів

21 березня 14:31

Конституційний суд ще не включив у провадження звернення представників Партії регіонів щодо законності проведення виборів мера і Київради.

 

Народний депутат України Петро Порошенко (позафракційний) заявляє, що Конституційний суд (КС) не включив у провадження подання народних депутатів, що стосується виборів київського мера і Київської міської ради.

"Конституційний суд за станом на сьогодні не відкрив провадження за зверненням 48 народних депутатів", - заявив він.

За його словами, це означає, що "цієї справи у Конституційному суді не існує і ніяких заборон, жодних обмежень, що стосуються виборів у місті Києві, не існує".

Як повідомлялося, 21 березня Верховна Рада прийняла за основу проект постанови про призначення на 2 червня 2013 року виборів мера Києва і депутатів Київради. Постанову планується підготувати до другого читання за два тижні.

Разом з тим лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція спочатку пропонувала підтримати цю постанову у першому читанні і дочекатися рішення КС в питанні проведення виборів у Києві. Єфремов підтвердив, що фракція Партії регіонів буде очікувати цього рішення КС, і має намір прийняти в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС.

Раніше Порошенко заявляв, відповідно до Конституції, рішення про призначення дати виборів приймає Верховна Рада. "З яких це пір звернення до Конституційного суду стало підставою для того, щоб відкладати рішення Верховної Ради?", - сказав він.

Нагадаємо, 19 березня у Партії регіонів підтвердили, що підписалися під зверненням до Конституційного суду, щоб він дав роз'яснення з датою виборів мера столиці та Київради - втім, лише побічно згадуючи про перенесення виборів на 2015 рік.

Як заявив регіонал Вадим Колесніченко, якщо призначити вибори в Києві на 2 червня (як того вимагає опозиція), їх можуть визнати незаконними. По-перше, за його словами, це "суто процедурно" зробити неможливо, а по-друге, - вибори в Києві проводилися як позачергові, а за чинною Конституцією "вибори для всіх є черговими - в один і той же день по всій країні, голів і місцевих рад". !zn

Читайте також:

Рада проголосувала за вибори мера Києва за сценарієм Партії регіонів

Яценюк стверджує, що Льовочкін вже написав для рішення КС щодо виборів в Києві

У ПР запевнили, що хочуть провести вибори в Києві якомога швидше