Конституційна асамблея запропонувала відсторонити парламент від призначення суддів

03 квiтня 15:33

Відповідати за призначення суддів буде виключно Вища рада юстиції, яка буде формуватися самим суддівським корпусом.

 

Конституційна асамблея направила проект змін до розділу VIII (правосуддя) Конституції України на оцінку Венеціанської комісії (Європейської комісії "За демократію через право"). Лист з відповідним проханням до комісії підписав голова асамблеї Леонід Кравчук.

Як повідомив виданню "Закон і Бізнес" заступник члена Венеціанської комісії, народний депутат Володимир Пилипенко, проект змін до Основного закону "передбачає повне усунення парламенту від процесу призначення суддів на посади, передбачає збільшення мінімального віку для зайняття посади судді".

За його словами, до нового проекту можна віднести повністю новий підхід до формування складу Вищої ради юстиції як органу, відповідального за призначення суддів на посади, більшість в якому тепер будуть складати судді. Склад Вищої ради юстиції буде формуватися органами суддівського самоврядування, а не Верховною Радою або президентом України.

Пилипенко також очікує, що висновки Венеціанської комісії будуть оприлюднені вже найближчим часом.

Як повідомлялося, в попередньому проекті змін до Конституції пропонувалося підвищити граничний вік суддів з 65 років до 70 років. !zn

Читайте також:

Конституційна асамблея запропонувала збільшити граничний вік суддів до 70 років

Конституційна асамблея забула включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних

Янукович упевнений, що українці підтримують його бажання змінити Конституцію

Українські суди за 2012 рік винесли 0,17% виправдувальних вироків