Конгресмени подали до суду на Обаму за операцію в Лівії

15 червня 19:22

Група американських конгресменів з палати представників і сенату подала позов до Білого дому в зв'язку з військовою операцією США в Лівії. Американські парламентарії незадоволені небажанням адміністрації президента Барака Обами приймати рішення спільно з конгресом про боротьбу з режимом Муаммара Каддафі.

 

Парламентарії на чолі зі спікером палати представників Джоном Бонером апелюють до резолюції Білого дому щодо Лівії від 3 червня цього року.

На думку конгресменів, ця резолюція не відповіла на питання, по-перше, про мету США в Лівії, по-друге, про те, у який спосіб ця мета має бути досягнута, по-третє,
чому президент за дозволом про участь американських військ у закордонному конфлікті не звернувся до конгресу, і, нарешті, яка зрештою фінансова сторона проведеної в Північній Африці операції.

Д.Бонер, який звернувся з відкритим листом у вівторок до Б.Обами, заявляє, що дії Білого дому порушують резолюцію про розподіл військових повноважень 1973 року, згідно з якою США не може вступати у війну без згоди конгресу.

Д.Бонер додав, що якщо Б.Обама не отримає дозвіл від американського парламенту, то США будуть змушені припинити операцію в Лівії, що триває вже майже 90 днів.

Минулого тижня до конгресу США звертався сам лівійський лідер, написавши відкритий лист, в якому М.Каддафі попросив здійснити розслідування операції НАТО, встановивши її відповідність до резолюції, що прийняла ООН.

За даними Пентагону, до середини травня США витратили на операцію в Лівії вже близько $ 750 млн.