Концепцію внесення змін до Конституції оприлюднять у березні

10 сiчня 10:04

Конституційна асамблея підготувала концепцію внесення змін в Основний закон. Оприлюднити їх очікується у березні.

 

Конституційна асамблея у березні має намір оприлюднити концепцію внесення змін в Основний закон, заявив голова асамблеї, перший президент України (1991-1994) Леонід Кравчук.

"Напрацювань вже дуже багато. Плануємо у березні оприлюднити концепцію внесення змін до Конституції. Зараз багато ідей озвучується щодо реформування судової та правоохоронної системи, місцевого самоврядування", - повідомив він в інтерв'ю виданню "Комсомольська правда в Україні", опублікованому 10 січня.

Кравчук розповів, що асамблея аналізує положення чинної Конституції і з'ясовує, чому деякі норми Основного закону не виконуються". "Наприклад, у Конституції записано, що народний депутат голосує особисто. А на практиці ми бачимо, що в парламенті процвітає кнопкодавство. Тому, можливо, доцільно виписати, щоб депутат ніс відповідальність. Не можна, щоб народні обранці поводилися як вовки в лісі", - зазначив він.

Відповідаючи на питання про ідею винесення на референдум питання щодо обрання президента в парламенті, Кравчук поділився своїм баченням: "Не треба виносити на референдум питання, які можуть розколоти суспільство: мовне питання, доцільність приєднання України до Митного союзу, спосіб обрання президента. З референдумом необхідно бути дуже обережними і делікатними".

Кравчуку 10 січня виповнюється 79 років.

Президент України Віктор Янукович підписав указ "Про Конституційну асамблею" 17 травня 2012 року. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президентові України. Головою асамблеї призначений перший Кравчук. !zn

Читайте також:

Асамблея підготує зміни в Конституцію до початку 2014 року

Опозиція запропонувала створити в Раді спецкомісію для захисту конституційного ладу

Мовне питання може бути використано як відволікаючий маневр під час конституційної реформи

Проведена конституційна реформа може нашкодити конституційному ладу