Комуністи поборються з Януковичем-молодшим і Ахметовим за контроль над митницею

30 листопада 17:14

Екс-керівник Держмитниці Ігор Калєтнік хоче бачити наступником свого першого заступника. Між тим, на посаду претендують «молода команда» Олександра Януковича і група Рината Ахметова. Крапку в суперечці має поставити президент.

 

Екс-керівник Державної митної служби України Ігор Калєтнік, обраний у Верховну Раду за списками Компартії, розраховує зберегти свою команду в керівництві митниці. Про це у своїй статті для DT.UA пише політичний оглядач Юрій Бутусов.

За даними DT.UA у Держмитниці, своїм наступником Ігор Калєтнік розглядає першого заступника голови ДМСУ Олександра Дороховського. Це дозволить Калєтніку позбутися самому і позбавити КПУ політичних ризиків співпраці з владою і при цьому зберегти повний контроль над ситуацією.

Щоб продемонструвати ефективність своєї команди і необхідність збереження її на своїх постах, Калєтнік показує президентові не тільки цифри зборів у бюджет, а й свої зовнішньополітичні можливості.За інформацією DT.UA, на початку листопада Калєтнік запросив із візитом в Україну главу Митної і прикордонної служби США Девіда Агелара. Агелар підтвердив своє прибуття в Україну у другій половині грудня. Цей візит став би в умовах фактично міжнародної ізоляції, у якій опинилася українська влада, важливим проривом. Можливість Калєтніка запросити американського керівника такого рангу має показати Януковичу, що напрацьовані зв’язки і контакти Ігоря Григоровича - цінний актив. І гарантія керівництва цим активом може бути тільки одна: збереження команди Калєтніка в керівництві митниці.Однак, за даними DT.UA, свого остаточного кадрового рішення Янукович не озвучив. Хоча неофіційно висловлював думку, що в руках «молодої команди» Олександра Януковича і Сергія Арбузова слід зібрати важелі управління всіма відомствами фіскально-фінансового блоку.Практика призначення керівників в Державну податкову службу - Олександра Клименка, в ДПС Києва - Ірини Носачова показує, що Янукович довіряє роботу з грошима не стільки досвідченим, скільки безумовно лояльним і мотивованим, відзначає оглядач.У групи Ріната Ахметова також з'явився кандидат на місце Калєтніка- Євген Геллер. Однак підстав зараховувати претендентів на митницю з ПР до фаворитів поки немає. Визначальне значення матиме позиція особисто президента.«Якщо уряд зможе працювати при підтримці парламентської більшості, яка складатиметься з однієї фракції ПР і самовисуванців, то шанси комуністів зберегти митницю близькі до нуля. Митницю забере «молода команда». А якщо без підтримки КПУ стабільної роботи більшості Андрію Клюєву організувати не вдасться, то шанси на збереження «більшовицької диктатури» на митниці досить великі", - пише автор.Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Юрія Бутусова «Відхід Калетника. Підсумки і перспективи". !znЧитайте також:Старший син Януковича відбирає в Ахметова звання «маршала» вугільної галузіКабмін хоче понизити мита на морські делікатеси, яхти і автомобіліНовий Митний кодекс уже обійшовся бюджету в 2 млрд грнСпійманого на хабарі високопосадовця київського митника перевели на іншу роботу