Комуністи запропонували парламенту повернути смертну кару

30 сiчня 18:30

Мораторій на виконання смертних вироків діє в Україні ось вже 18 років.

 

У Верховній Раді 30 січня зареєстровано законопроект, що пропонує ввести в Україні страту як вид покарання.

Законопроект №2128 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо введення страти як виду покарання)" ініціювали народні депутати від Компартії Петро Симоненко, Ігор Алексєєв і Ігор Калетник.

На даний момент текст законопроекту і пояснювальна записка до нього на сайті парламенту відсутні.

Як відомо, в Україні мораторій на виконання смертних вироків вперше почав діяти в 1995 році, що стало умовою для членства країни в Раді Європи. Однак смертні вироки знову продовжили виконувати, оскільки рішення про мораторій було прийнято без дотримання належної процедури.

Така ситуація могла спричинити виключення країни з Ради Європи, але в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків почав діяти знову, і відтоді в Україні вже ніколи нікого не страчували. 29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що страта суперечить Конституції України.

У зв'язку з цим, в 2000 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, якими остаточно вилучила поняття "страта" з офіційного списку кримінальних покарань України.

Компартія України раніше неодноразово закликала до введення смертної кари за особливо тяжкі злочини.

Зазначимо, що, згідно з опитуванням Research&Branding Group, більше половини українців виступають за відновлення покарання за особливо тяжкі злочини у вигляді страти. !zn

Читайте також:

Українці виступають проти вільного володіння зброєю, але за страту

Депутату дали 2 роки умовно за вбивство людини (відео)

Лавринович виступив проти пропозиції комуністів ввести смертну кару