Комуніст Симоненко запропонував референдум про вступ в ЄС

07 лютого 17:53

За даними комуністів, в Україні охочих вступити в Митний союз не менше, ніж прихильників євроінтеграції.

 

Лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко висловлюється за проведення всеукраїнського референдуму з питання вступу України в Європейський Союз до Вільнюського саміту Східного партнерства.

"Перш ніж приймати рішення у Вільнюсі, має бути воля народу на це, а не декларативна заява політиків. Прошу вас це врахувати", - заявив лідер Компартії на зустрічі керівників фракцій Верховної Ради з єврокомісаром з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

Звертаючись до єврокомісара, Симоненко нагадав, що країни, які приєдналися до Євросоюзу, проводили референдуми, які були основою для прийняття такого рішення.

"Я попрошу вас врахувати це перед Вільнюським самітом, і якщо ви 25 лютого (на саміті Україна-ЄС у Брюсселі) якісь рішення будете приймати про взаємини з Україною, то перш ніж на листопадовому саміті буде розглядатися подальша доля України в ЄС, народ України повинен мати повне право провести всеукраїнський референдум", - підкреслив Симоненко.

Лідер Компартії також заявив, що згідно з соціологічними опитуваннями в Україні прихильників Митного союзу не менше, ніж прихильників Євросоюзу.

- Більшість українців хочуть у ЄС, прихильників об'єднання з Росією стає все менше

Фюле Симоненко відповів, що згоден з цим і що точку зору людей дізнатися необхідно. "Я поважаю всі заяви і точки зору, включаючи точку зору щодо необхідності проведення референдуму", - сказав єврокомісар.

Він підкреслив, що проведення референдуму, на якому люди висловлять свою думку - це демократичний шлях, але уряд також має виконувати взяті на себе зобов'язання.

Як повідомлялося, на 25 лютого в Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС, а Угода про асоціацію може бути підписана на листопадовому саміті Східного партнерства у Вільнюсі. !zn

Читайте також:

Комуністи запропонували парламенту повернути смертну кару

Симоненко заявив, що українців годують і одягають китайські комуністи

КПУ наполягає на проведенні референдуму про приєднання України до Митного союзу