Комітет виборців очікує непрогнозованою нову Раду

13 травня 13:45

Найбільше проблем на парламентських виборах-2012 виникне в зв'язку з мажоритарною складовою, вважає голова Комітету виборців України.

 

Глава Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що нова Верховна Рада буде непрогнозованою через мажоритарну складову. Про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Те, що не буде стійкої більшості, що парламент буде непрогнозованим - це вже очевидно», - сказав Черненко.

Як приклад він навів 2002 рік, коли завдяки мажоритарникам Леоніду Кучмі вдалося сформувати більшість, але не вдалося провести конституційну реформу.

«Коли почалася президентська кампанія, багато хто зрозумів, що в Ющенка є шанс перемогти. І вони так чи інакше, перебуваючи у більшості, все ж таки підтримували опозицію. Тому я б не сказав, що мажоритарний кандидат є дуже слухняним», - зазначив він.

Черненко підкреслив, що існує тенденція, відповідно до якої в округах в основному боротьба буде йти не по лінії влада-опозиція, а по лінії "один небідний кандидат проти іншого небідного кандидата".

"Тому що, наприклад, у Львівській області, де популярні опозиціонери-мажоритарники можуть перемогти, округи були нарізані досить коректно, і жодних запитань у нас немає. Це показує, якою буде кампанія. Це перший такий сигнал – як у нас будуть проходити мажоритарні вибори", - сказав він.

На Донбасі провладні кандидати «нарізали» собі округи раніше, ніж Центрвиборчком


За його словами, очікується, що на мажоритарних виборах будуть великі конфлікти і можливі звинувачення у фальсифікаціях.

"Всім очевидно, що люди, які, за невеликим винятком, претендують на перемогу в мажоритарному окрузі, вкладатимуть туди мільйони доларів. Якщо напередодні голосування вони будуть бачити, що є проблеми з рейтингом – вони, звичайно, будуть включати всі можливі механізми, і не завжди законні, для того, щоб цю ситуацію змінити. Це теж було очікувано. Ми пам’ятаємо 2002 рік, і я думаю, що те саме зараз повториться, але в більших масштабах...", - зазначив Черненко.

На його думку, ряд проблем спровокувала "нарізка" округів Центрвиборчкомом.

"ЦВК, формуючи округи, в деяких випадках хоч і не порушила закон, але, на нашу думку, допустила кілька абсолютно нелогічних округів, які мають анклави, розірвані…Дуже часто райони, замість того, щоб компактно входити до нових округів, розбивалися між кількома округами. Робилося це, очевидно, з метою розбити електоральну базу певних популярних там кандидатів", - сказав Черненко.

На питання, кому саме Центрвиборчком зробив такі "сюрпризи", глава КВУ відповів: "Проблемні округи є не там, де змагається влада і опозиція, а де одні лояльні до влади кандидати (або провладні) змагаються з іншими провладними кандидатами. Найбільше проблем в Донецькій і Луганській областях".

"І це, відзначу, стосується не стільки створення проблем для опозиції, скільки того, що один провладний кандидат, очевидно, попрацював з ЦВК (або окремими членами ЦВК), щоб округи зробили для нього зручними, а для іншого провладного кандидата – складними. Тому що опозиційних у таких випадках майже немає", - додав він. !zn

Читайте також:

Центрвиборчком відкинув звинувачення в упередженому підході до «нарізки» округів

Передвиборна кампанія в Україні стартує 30 липня


Вибори в Раду залучать в Україну з офшорів $ 1 мільярд

Тимошенко радить опозиційним політикам знімати свої кандидатури на користь громадських діячів