Колишньому главі Білорусі Шушкевичу заборонили виїзд з країни

18 березня 09:19

На білорусько-литовському кордоні прикордонник дуже ввічливо сказав, що є наказ не випускати. «Доведеться їхати в Москву», - сказав Шушкевич.

 

Колишній спікер парламенту Білорусі Станіслав Шушкевич у неділю, 18 березня, не зміг виїхати до Литви, оскільки білоруські прикордонники заявили, що його занесено в базу «невиїзних».

«На білорусько-литовському кордоні на станції «Гудогай» при перевірці документів прикордонник у званні капітана дуже ввічливо сказав, що є наказ не випускати мене з країни», - заявив Шушкевич.

Шушкевич очолював парламент Білорусі в 1990-1993 роках і, згідно з тодішньою конституцією, був главою держави. У 1991 році він як глава Білорусі поставив підпис під Біловежськимим угодами, що поклали кінець існуванню Радянського Союзу.

Як зазначив політик, представник прикордонного комітету повернув йому документи, запропонувавши з'ясувати причину заборони на виїзд з країни у відділі громадянства і міграції районного відділу внутрішніх справ за місцем проживання.

«Таким чином, мені зірвали роботу у Вільнюсі. Зараз я їду назад до Мінська», - сказав Шушкевич.

Екс-спікер заявив, що йому доводиться заробляти за кордоном, тому що він не отримує пенсію як колишній глава держави.

«Доведеться їхати в Москву», - зазначив Шушкевич.

Як повідомляли білоруські ЗМІ, в Білорусі підготовлено списки невиїзних, куди увійшли понад сто білоруських опозиціонерів, громадських активістів та журналістів. Список, відзначають джерела, сформований як асиметрична відповідь на санкції ЄС, згідно з якими ряду білоруських чиновників заборонено в'їзд до Євросоюзу. До теперішнього часу з країни не випустили вже більше десятка опозиціонерів, правозахисників, журналістів. !zn

Читайте також:

Шушкевич: У президенти Білорусі я не піду


У Білорусі розстріляли обох засуджених за теракт у метро

Європарламент загрожує Білорусі бойкотом хокейного чемпіонату

Ще двом білоруським опозиціонерам заборонили виїзд з країни