Колишній єгипетський диктатор Мубарак уникнув повішення

02 червня 09:43

Прокуратура вимагала для головних підсудних - Мубарака і колишнього глави МВС Єгипту Хабіба аль-Адлі - смертної кари, однак їх засудили до довічного ув'язнення.

 

Кримінальний суд Каїру в суботу, 2 червня, визнав екс-президента Єгипту Хосні Мубарака винним у причетності до загибелі мирних демонстрантів у дні січневого народного повстання 2011 року. Мубарака засуджено до довічного ув'язнення.

«Хосні Мубарак засуджується до довічного ув'язнення за звинуваченнями в застосуванні сили проти демонстрантів», - сказав головний суддя на процесі Ахмед Ріфаат.

До довічного ув'язнення також було засуджено колишнього міністра внутрішніх справ Хабіба аль-Адлі. Всіх інших фігурантів справи повністю виправдано. З синів екс-президента Аля і Гамаля звинувачення було знято «за давністю терміну».

Відразу ж після оголошення вироку в залі суду в будівлі поліцейської академії Каїра спалахнули запеклі зіткнення між адвокатами сторін і родичами потерпілих та підсудних. Присутні в залі почали скандувати вимоги страти екс-президента, потім на трибунах почалася бійка.

«Процес століття» тривав десять місяців. На лаві підсудних були дев'ять колишніх високопоставлених керівників держави і старший син Мубарака Аля. Їм було пред'явлено звинувачення у вбивстві демонстрантів у дні січневого повстання 2011 року, а також у корупції.

Читайте: Більшість єгиптян вимагають покарати Мубарака

Прокуратура вимагала для головних підсудних - Мубарака і колишнього глави МВС Єгипту Хабіба аль-Адлі - смертної кари. Всі підсудні категорично не визнають себе винними. Їх адвокати вимагали виправдання.

У ході розгону масових народних маніфестацій у кінці січня - початку лютого минулого року, які в підсумку призвели до відсторонення від влади екс-президента Мубарака, загинуло більше 800 єгиптян, кілька тисяч отримали поранення. !zn

Читайте також:

Екс-президент Єгипту Мубарак виявився багатшим Білла Гейтса


В Єгипті скасовано режим надзвичайного стану, який діяв 30 років


Росія стурбована можливим покаранням Мубарака


Мубарак не вважає себе винним