Колишній міністр Тимошенко Іващенко отримав політичний притулок у Данії

13 лютого 18:17

Влада знову почала переслідувати Іващенко, і він вирішив, що на волі йому буде простіше служити Україні.

 

Валерій Іващенко, який був тимчасово виконуючим обов'язки міністра оборони в уряді Юлії Тимошенко, отримав притулок в Данії.

Як повідомляє видання "Український тиждень", політичний притулок Іващенко надали в рамках Конвенції ООН про статус біженців. Міністерство закордонних справ Данії, коментуючи це питання, обмежилося лаконічним підтвердженням.

Своє рішення просити політичного притулку Іващенко пояснив так: "Вони знову почали переслідування, знову хотіли посадити мене. Розгляд касаційної скарги має бути в березні. Тепер я можу говорити вільно, і таким я можу більше служити своїй країні. Я б хотів повернутися на Батьківщину, але поки що не можу. Україною керує жменька тих, що діє так, ніби вони успадкували права на всю країну і її багатства".

Іващенко припустив, що в рішенні про надання йому притулку значну роль відіграли заяви лідерів західних країн і ЄС і резолюції ПАРЄ. Зокрема, в резолюції ПАРЄ № 1862, прийнятій на початку 2012 року судовий процес над ним визначався як несправедливий, а основа для нього, тобто статті Кримінального кодексу, за якими звинувачували Іващенка, Тимошенко та інших, як "неприйнятна", оскільки ці статті настільки загальні, що дозволяють засудити людину постфактум за те, що вважається звичайним процесом прийняття рішень державними чиновниками.

Як повідомлялося, колишнього в.о. міністра оборони судили за звинуваченням у перевищенні службових повноважень і засудили до п'яти років позбавлення волі, проте Апеляційний суд Києва пом'якшив покарання до умовного терміну і звільнив з під варти 14 серпня 2012 року. !zn

Читайте також:

Данилишин готовий повернутися до України "досить швидко"

Іващенко оскаржив вирок суду, за яким йому дали 5 років умовно

Іващенко домагатиметься визнання своєї невинності

Суд змінив Іващенку покарання на умовне і звільнив його з під варти