Коаліція в Раді сформує новий Кабмін та реформує його діяльність – проект угоди

30 жовтня 02:00

У разі невиконання умов коаліційної угоди міністр має піти у відставку

 

Представники парламентської коаліції сформують новий Кабінет міністрів.

Така пропозиція закладена у тексті проекту коаліційної угоди, представленої "Блоком Петра Порошенка".

"Прем'єр-міністр та кожен із членів Кабінету Міністрів мають підтримати цю Коаліційну Угоду шляхом підписання персонального Зобов'язання щодо її виконання (…), та забезпечувати виконання цієї Коаліційної Угоди в межах своєї сфери відповідальності", - йдеться в документі.

Міністр матиме право визначати кандидатури на посади своїх заступників, а також керівників і заступників керівників центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується міністром. "Квотування цих посад не допускається", - підкреслюється в угоді.

"Невиконання членом Кабінету Міністрів України його зобов'язань відповідно до цієї Угоди є підставою для його відставки. Учасники Коаліції, які висунули кандидатуру відповідної особи на посаду члена Кабінету Міністрів, мають забезпечити відставку такого члену Кабінету Міністрів за рішенням Зборів Коаліції", - пропонують в БПП.

У разі незабезпечення впровадження Кабміном положень угоди коаліція має ініціювати голосування Верховної Ради України про відставку Кабінету Міністрів України. У разі невиконання окремих розділів угоди коаліція має ініціювати у Верховній Радій розгляд питання про відставку міністра, до сфери відповідальності якого відноситься відповідні питання.

"Щодо керівників державних органів виконавчої влади, державних компаній, призначених за рішенням Коаліції, застосовуються положення цієї Коаліційної Угоди так само, як до членів Кабінету Міністрів", - зазначається в документі.

Визначається, що Кабмін має щомісячно звітує про впровадження угоди перед Верховною Радою.

В свою чергу парламент має підтримувати закони, спрямовані на виконання угоди. Їх буде вносити Кабмін або президент, депутатам це дозволяється тільки за умови погодження законопроекту з урядом.

Коаліція може порушити питання прийняти рішення про припинення Коаліції, якщо проект, внесений Кабінетом Міністрів України на виконання Коаліційної Угоди, не знаходить у Верховній Раді більшості голосів для його включення до порядку денного та прийняття в цілому. Якщо Верховна Рада приймає закон, що збільшує видаткову частину бюджету, всупереч позиції Кабінету Міністрів України щодо цього питання. В останньому випадку Кабінет Міністрів України зобов'язаний піти у відставку, а Коаліція - сформувати новий уряд, або ж розпуститися.

Водночас угода передбачає реформування Кабінету міністрів, зокрема:

- прийняття нового регламенту Кабінету Міністрів України, що передбачає підготовку та прийняття урядових рішень на основі аналізу політики;

- запровадження обов'язкової контрасигнації рішень Кабінету Міністрів України міністрами до сфери яких відноситься реалізація відповідного рішення;

- запровадження посади Державного секретаря Кабінету Міністрів України замість політичної посади Міністра Кабінету Міністрів України;

- запровадження колегіальності та прозорості діяльності Кабінету Міністрів України, зокрема, шляхом завчасного оприлюднення проектів рішень Кабінету Міністрів України та підвищення ефективності роботи Урядових комітетів;

- впровадження функціональної структури Секретаріату Кабінету Міністрів України.