КНДР оголосила про запуск супутника

16 березня 12:56

У середині квітня КНДР збирається присвятити 100-річчю засновника республіки Кім Ір Сена запуск штучного супутника Землі. Також стало відомо, що для святкування КНР постачає країні гуманітарну допомогу у вигляді продовольства.

 

Корейська народна демократична рейспубліка (КНДР) у п'ятницю, 16 березня, офіційно оголосила, що планує у квітні цього року здійснити запуск "робочого" штучного супутника Землі.

У повідомленні стверджується, що запуск супутника буде здійснено для відзначення дня народження засновника республіки Кім Ір Сена, який відзначається у Північній Кореї як державне свято 15 квітня. За даними джерел, пуск буде здійснено з космодрому у повіті Чолсан провінції Пхенян-намдо, а на навколоземну орбіту його виведе ракета "Унха-3".

З цього приводу у МЗС Японії заявили, що вважають запуск супутника у КНДР порушенням резолюції Ради Безпеки ООН, яка забороняє Пхеньяну випробовування ракет значної дальності (раніше Японія вже заявляла, що КНДР під приводом запуску супутників тестує балістичні ракети значної дальності). За словами офіційного представника МЗС країни, Токіо має намір провести екстрені консультації з цього приводу зі США і Південною Кореєю.

У свою чергу, Пхеньян погрожує відновити роботу зупиненого заводу з отримання збройового плутонію, якщо йому спробують перешкодити здійснити запуск супутника.

Окрім того, як було заявлено на північнокорейському радіо, армія КНДР "буде безжально збивати американські літаки-розвідники, якщо вони вторгнуться на нашу територію і втрутяться у підготовку запуску мирного супутника".

Як повідомлялося, між КНДР і США була досягнута домовленість про те, що КНДР вводить мораторій на тестування ракет великої дальності та деякі аспекти своєї ядерної програми в обмін на продовольчу допомогу.

Тим часом напередодні стало відомо, що у даний час КНДР має гострі проблеми з продовольством, вирішувати які допомагає Китайська Народна Республіка. Сусіди вже почали постачати у Північну Корею рекордні партії безоплатної продовольчої допомоги, загальна сума якої складе майже 95 млн доларів.

У південнокорейських газетах з'явилася інформація про те, що рис і кукурудзу доставляють до КНДР по суші з трьох північно-східних провінцій КНР. Експерти припускають, що, надаючи гуманітарну допомогу своєму головному економічному партнеру, Китай має дві мети: зміцнити свої позиції на півночі Корейського півострова і стабілізувати ситуацію.

Цікаво, що нинішні постачання, обсяг яких становить 260 тисяч тонн кукурудзи і 150 тисяч тонн рису, швидше за все пов'язані все з тим же національним торжеством - ювілеєм засновника північнокорейської держави.

Надання гуманітарної допомоги на таких умовах - безпрецедентне в історії відносин двох країн: незважаючи на те, що в минулому Пекіну неодноразово доводилося забезпечувати свого партнера продовольством, в основному, це відбувалося у кредит або на бартерній основі. !zn

Читайте також:

У Північній Кореї вперше за сім років видали безкоштовні продовольчі пайки

З Південної Кореї до Північної запустили повітряні кулі з солодощами

У КНДР півроку таборів отримають ті, хто не плакав за Кім Чен Іром