Клюєв: Позаблоковий статус дає можливість Україні стати гравцем континентального масштабу

23 березня 09:43

Україна, за словами Клюєва, повинна враховувати загострення ситуації навколо Ірану і нарощування конфліктного потенціалу на Близькому Сході і в Північній Африці, зростання геополітичного і геоекономічного впливу Китаю та інших країн, що зростають.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв вважає, що позаблоковий статус нашої держави, закріплений у законі «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики», його географічне розташування, унікальний потенціал створюють передумови для України бути активним гравцем континентального масштабу.

Про це він пише в своїй статті для ZN.UA.

РНБО, за його словами, має стати центром, здатним акумулювати інформацію про виклики України, передбачити всі варіанти розвитку ситуації і оперативно пропонувати комплексне рішення в інтересах країни.

«Таких викликів і ризиків чимало. На тлі світової фінансово-економічної кризи, глобальних продовольчих проблем і загострення суперництва за енергетичні ресурси ціла низка процесів несуть у собі як потенційні загрози, так і певні можливості для України. Ми мусимо враховувати загострення ситуації навколо Ірану і нарощування конфліктного потенціалу на Близькому Сході та в Північній Африці, посилення геополітичного й геоекономічного впливу Китаю та інших країн, що зростають. Також ідеться про гальмування процесу євроінтеграції, напругу ситуації навколо загальноєвропейської системи ПРО, інтеграційні проекти на просторі колишнього СРСР при наявних заморожених конфліктах. Україна може брати участь у їх розв’язанні», - зазначає секретар РНБО.

За його словами, Україна повинна активніше співпрацювати з сусідами у вирішенні складних питань двосторонніх відносин не тільки в економіці, а й на інших напрямах, зокрема у сфері договірно-правового оформлення спільних кордонів, впевненіше обстоювати власні інтереси в різних сферах, зокрема і в гуманітарній.

Детальніше читайте в статті Андрія Клюєва «Рада національної безпеки і оборони: модернізація стартувала» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Україна пообіцяла Росії не вступати в НАТО

Янукович запевняє, що в РНБО Клюєв опікуватиметься безпекою держави


Клюєв запевнив ЄС, що євроінтеграція - стратегічний пріоритет України


Янукович розширив повноваження Клюєва