Клюєв: Незважаючи на європейські прагнення, Україна повинна пам'ятати про Росію та Китай

30 вересня 14:31

Україна повинна дотримуватися принципу національного прагматизму у відносинах з усіма партнерами і, незважаючи на європейський вибір, розвивати відносини з Росією і Китаєм.

 

Про це пише в своїй статті для ZN.UA перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв.

«Сьогодні вибір стратегічного напрямку очевидний - ми рухаємося в бік Європейського Союзу. Однак, незважаючи на європейські прагнення, Росія була, є і буде важливим стратегічним партнером для України. Ми також уважно слідкуємо за новими економічними лідерами - Китаєм, Індією та іншими. З КНР ми значно активізували відносини, насамперед в економічній сфері», - зазначив перший віце-прем'єр.

Як приклад таких відносин він навів слова міністра економічного розвитку і торгівлі Казахстану Кайрата Келімбетова на Ялтинському форумі YES, який заявив, що «у Казахстану найбільший економічний партнер - це Євросоюз, потім Росія, а потім Китай».

«Саме в такому порядку. Тому європейський вибір України, прагнення до членства в ЄС у цьому сенсі природне і зрозуміле», - зазначив А. Клюєв.

Детальніше читайте в статті Андрія Клюєва «Майбутнє України: глобальні виклики та можливості» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».